Nieuwe Kerk - Nieuws

Nieuwe Kerk app op uw smartphone of tablet

app2014Uw kunt nu een app van de Nieuwe Kerk Gemeente downloaden op uw smartphone of tablet.

Het werkt als volgt; U kunt de app gratis downloaden via de app store of de play store door te zoeken op 'Protestant' of "PKN":

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=mavie.nl.protestant
Apple: https://itunes.apple.com/us/app/protestant/id727593086?mt=8
Na het openen van de app ziet u een zoekfunctie. U zoekt op "Ede"

U kunt nu de app gebruiken.

In de app kunt u bekijken; het laatste nieuws rond de Nieuwe Kerk, een agenda, contacten, wijkgids, link naar de website en wat handig is voor de gemeenteleden die de kerkdienst via de kerkradio of via internet beluisteren, de beamerpresentatie van de ochtenddienst. Zo kunt u tijdens de kerkdienst zelf bladeren in de beamerpresentatie.

Gebedsuur 30 oktober

gebed" Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn".   Jes. 56:7

Zoals elke maand willen we ook in oktober weer een moment van gebed houden waarin u/jij van harte welkom bent om onze gezamenlijke dank en gebeden bij God te brengen. Er is veel om voor te danken binnen de gemeente maar ook veel om voor te bidden in de gemeente en daar buiten in ieders omgeving maar ook wereldwijd. We zijn er op donderdag 30 oktober van 20.00 tot 21.00 uur in de Rank en vragen om uw/jouw gebedspunten die je kwijt kunt in de Rank of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel.nr 615314. Tot dan, Erika, Miranda en Christine.

Mantelzorgers

mantelzorg2Aandacht voor mantelzorgers uit uw omgeving.
Op 10 november a.s. is het de dag van de mantelzorg. Wij, als wijkgemeente de Nieuwe Kerk, willen aandacht schenken aan mensen, die mantelzorg geven.
Mantelzorgers zijn vaak 24 uur per dag, 7 dagen in de week bezig met het verzorgen van hun dierbaren. Dat kan een partner zijn, maar ook familie of gewoon die aardige meneer of mevrouw uit de straat die zorg nodig heeft. Van deze mensen wordt zeker nu, in de participatie-maatschappij, meer en meer verwacht. Zelf hebben mantelzorgers zelf ook aandacht nodig en wel van u.

Op zondag 9 november willen we als gemeente aandacht geven aan mantelzorgers uit onze wijk. Daarvoor hebben we uw medewerking nodig! U kent deze mensen. U weet waar ze wonen. Daarom vragen we aan u om ons de namen, van deze zorggevers bij uitstek, door te geven. Of dit adressen zijn binnen de Nieuwe kerk-gemeente of BUITEN de gemeente, dat is niet belangrijk. Ook zouden we graag zien dat u namens de Nieuwe Kerk deze mantelzorger een bezoekje brengt met een attentie in de vorm van een bloem of bloemen.

Daarom: geef uiterlijk 31 oktober een naam of meerder namen door aan ons. Wij zullen zorgen voor een bloem en een kaartje zodat u die dan kunt bezorgen. Bent u niet in de gelegenheid dit te doen, dan proberen wij dat voor u te regelen. We zien uit naar uw reacties.

Namens de diaconie en de commissie Missionair Werk, Barend en Truus van Lagen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel:0318-652715

Kledinginzameling voor Bugyi

kleding20inzamelenAfgelopen zaterdag 4 oktober hebben we weer veel kleding binnen gekregen. Veel gemeenteleden brachten hun zakken met kleding en bleven gezellig een kopje koffie drinken. We kregen zelfs van een mevrouw in Bethanië een tas vol kindertruien en –mutsen, speciaal voor dit doel door haar gebreid.

De vrachtwagen uit Hongarije heeft eerst opgehaald wat er in onze opslagruimte lag (dank je wel, Anton, voor het opvangen van de vrachtwagenchauffeur) en kwam daarna alles laden wat er bij De Rank was binnengebracht. Mede doordat we veel goede kleding uit de Winkel van Sinkel hebben gekregen, konden we in totaal ± 35 m3 meegeven met de vrachtwagen op weg naar Bugyi. Daar gaat de kledingverkoop in het kerkelijk centrum volgende week van start, zodat men, voordat de winter invalt, "inkopen" kan doen.

In de melkbus zat jl. zaterdag € 288,75 aan bijdrage in de transportkosten. Alle gevers heel hartelijk dank. Bent u vergeten iets in de melkbus te doen? Een gift op bankrekening NL71 ABNA 0443 7404 29 t.n.v. "Ned. Herv. Kerk, inz. Bugyi" is natuurlijk altijd hartelijk welkom. Hartelijk dank aan allen die kleding hebben ingeleverd en aan allen die hebben geholpen met de inzameling en het laden van de vrachtwagen.

In het voorjaar van 2015 (± april) hopen we weer een kledingtransport naar Patakfalva in Roemenië te kunnen verzorgen.
Commissie gemeentecontact met Bugyi en Patakfalva.

Literatuurkring

boek wieringaOp woensdag 29 oktober 2014 van acht tot ca. half tien is er in De Rank de eerste literaire avond van het komend seizoen. Ide Zinkstok zal met ons het boek: "Dit zijn de namen" van Tonny Wieringa bespreken. Kan een nieuw geloof zomaar ontstaan, onder je eigen ogen? Een heilig moment en vier, vijf mensen die het zien? Waarom niet, denk je na het lezen van 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa. Een strak verhaal, meesterlijk geschreven. Een groep vluchtelingen die in de steppe hun verstand verliest en uit wanhoop bijgeloof omarmt. Een commissaris die zoekt naar een club om bij te horen en uitkomt bij de Joden. De kracht van deze roman is dat hij makkelijk is samen te vatten. Wieringa weet precies waar hij heen wil, voor iedere zin had hij een reden. Dat geeft het verhaal vaart en een gevoel van urgentie. In zijn vorige roman, 'Ceasarion', miste dat strakke keurslijf waardoor de lezer weliswaar veel van de wereld zag, maar daarvan helaas weinig bleef hangen.

Iedereen, voor het eerst of opnieuw, van harte welkom. Ook mensen die gewoon één keer willen of kunnen komen zijn evengoed welkom. Graag tot ziens in De Rank. Evt. nadere info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel:. 0318-618183 of 06-27846712.

Voedselbank

voedselbank1De zomervakantie is weer voorbij. Na enkele weken van uitrusten en de accu weer opladen gaat het "gewone" leven weer beginnen. Afgelopen week ben ik op bezoek geweest bij de voedselbank. Dan realiseer je je des te meer hoe gezegend je bent dat op vakantie kunt gaan en werk hebt en je boodschappen kunt doen in een winkel. Dat geldt niet voor iedereen. In Ede zijn er op dit moment rond de 200 gezinnen die wekelijks een boodschappentas met levensmiddelen halen bij de voedselbank. Zoals ik al eerder schreef zet de diaconie zich dit jaar in om een kleine bijdrage te leveren aan het verzamelen van levensmiddelen die gaan naar de voedselbank. Allerlei levensmiddelen zijn welkom. De enige uitzondering zijn dagverse producten. Door vrijwilligers van de voedselbank worden de levensmiddelen eens per week opgehaald. U kunt de levensmiddelen in De Rank van de Nieuwe Kerk inleveren. Onder de kapstokken staan enkele kratten. In de maand september is De Rank geopend op maandagavond en woensdagavond van 19:00 uur tot 20:30 uur

Bent u zelf niet in de gelegenheid om de levensmiddelen te brengen neem dan contact op met : Wim van de Pol, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel: 06-53930941.

Groot huisbezoek

groothuisbezoek1Ook benieuwd wie er bij u in de buurt wonen uit de Nieuwe Kerk? In het najaar wordt voor een aantal secties een groot huisbezoek georganiseerd, waar u hen kunt ontmoeten. Op deze avond willen we ook met elkaar in gesprek gaan over een inhoudelijk thema. Als u niet weet bij welke sectie u hoort, kunt u dit opzoeken op de website www.hervormdede.nl. De leden van de secties zullen ook een persoonlijke uitnodiging met meer informatie ontvangen, maar omdat de agenda's snel vol lopen, is hier alvast een overzicht van de reeds geplande avonden. Voor de secties die er niet bij staan, is er in het voorjaar al een groot huisbezoek geweest, of wordt dat later gepland.

8 oktober Sectie 8 Marjan de Vos

15 oktober Sectie 1 Dennis de Groot

29 oktober Sectie 5 Ronald Walhout

12 november Sectie 7 Margreet Reitsma

19 november Sectie 2 Jan Post

26 november Sectie 4 Jan Bos

Wijkgids Nieuwe Kerk

Bijlagen:
Bewaar het bestand Wijkgids, definitieve versie, 1 mei 2014, met inhoudsopgave.2.pdfwijkgids deel 2[Wijkgids deel 2]58 kB
Bewaar het bestand Wijkgids, definitieve versie, 1 mei 2014, met inhoudsopgave.3.pdfwijkgids deel 3[wijkgids deel 3]278 kB
Bewaar het bestand Wijkgids, definitieve versie, 1 mei 2014, met inhoudsopgave.pdfwijkgids deel1[Wijkgids deel 1]741 kB

Wijziging Sectie-indeling

sectieindelingIn de afgelopen maanden heeft de kerkenraad besloten tot een gewijzigde sectie-indeling van onze wijkgemeente. Die aangepaste indeling moest per 1 januari 2014 ingaan en is daarom ook al doorgevoerd in de (digitale) kaartenbak van de kerk, het zogenaamde LedenRegistratiesysteem PKN (LRP). Graag lichten we toe welke gevolgen deze administratieve wijziging voor u kan hebben en waarom deze wordt doorgevoerd.

Via deze link kunt u kijken in welke sectie u woont.

Psychopastorale hulp in de Nieuwe Kerk Gemeente

ppw2014In de gemeente van Christus zien we om naar elkaar, juist ook als het moeilijk is. Het werk van ouderlingen en pastoraal bezoekers is daarbij van onschatbare waarde.

Soms is er iets extra's nodig, bijvoorbeeld als u psychisch in de knoop zit. Of als er levensproblemen zijn waar u zelf niet uit komt. Misschien zit u al in de hulpverlening en dat helpt echt, maar toch blijven er ook geloofsvragen. Dan is er in de Nieuwe Kerk een Psycho Pastoraal Team beschikbaar.

Het team bestaat uit gemeenteleden die een vorm van psycho-pastorale opleiding hebben gehad en die door de kerkenraad zijn benoemd.

Zij kunnen ondersteuning bieden aan gemeenteleden die te maken krijgen met bv. eenzaamheid, depressieve gevoelens, rouw, vragen rond kinderen, acceptatie van het ouder worden, psychische problemen, huwelijksproblemen, problemen na echtscheiding, seksueel misbruik en huiselijk geweld, weinig zelfvertrouwen. Zij bieden een luisterend oor en zijn in staat u te begeleiden en te ondersteunen in een moeilijke fase van uw leven. Bijbellezen en bidden kan samen met praktische hulp een plaats krijgen. Indien nodig word u geholpen om wegen te zoeken in de professionele hulpverlening. Hoe vraag u hulp aan? U kunt via de predikant, de sectieouderling of pastoraal bezoeker een vraag stellen aan de coördinator Liesbeth Bouman. Zij overlegt dan met u wat u nodig hebt en welk teamlid bij u past. Daarna neemt het teamlid contact met u op en kun u zelf afspraken maken. Voor meer informatie verwijzen we u naar de folder Psycho Pastoraal Werk (PPW).

Deze ligt in de Rank. PPW contactpersoon: zie logo

Contact: Liesbeth Bouman, tel. 0318-638319, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatiefolders onderaan het artikel vindt u hier als bijlage.

 

Lever uw oude bril in

projectie_foto_bril-ethiopieIn de Rank van de Nieuwe Kerk staat nu een doos waar u uw oude bril kunt deponeren. Vooral kinderbrillen zijn erg welkom.

Er zijn in Ethiopië ongeveer 2,8 miljoen slechtzienden, waarvan ongeveer 1/3 gewoon bijziend of verziend zijn. Bij schoolkinderen leidt dit ertoe, dat zij niet normaal kunnen leren lezen en schrijven. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun hele verdere leven.

Stichting Better Sight Better Learning verzorgt verschillende projekten in Ethiopië. Meer info kunt u vinden op www.bsbl.nl

Wie is wie in de Nieuwe Kerk

kerkbank1Tijdens de laatste gemeentedag werden foto's gemaakt, voor een soort facebook van de Nieuwe Kerk leden. Het resultaat was direct zichtbaar te zien op een groot scherm. Nu is er de mogelijkheid om dit zelf te bekijken en te plaatsen via een website. Via deze link: www.nieuwekerkbank.nl

Definitieve profielschets Nieuwe Kerk

nieuwekerk-raamGemeente en Wijkpredikant

Als onderdeel van de procedure voor het beroepen van een predikant, dient een profiel opgesteld te worden van zowel de gemeente als de predikant. Deze versie is in de kerkenraad unaniem goedgekeurd nadat deze met de gemeente is besproken.

Profielschetsen

De profielschets van de onze wijkgemeente is opgesteld door Wim Drost onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad. Wim Drost heeft hiervoor gemeentebreed gesprekken gevoerd om op deze wijze een goede weergave te krijgen van onze wijkgemeente.

De profielschets van de predikant is opgesteld door de Kerkenraad. Dit profiel beschrijft de kenmerken van een te beroepen predikant.

Nieuwe kerkgemeente

Erediensten(Nieuwe-Kerk)

zo 26 okt 09:30
ds. C.W. Saly
zo 26 okt 17:00
ds. J.C. Minnema (Zeist)
zo 02 nov 09:30
ds. C.W. Saly
zo 02 nov 17:00
ds. D. Schinkelshoek (Veenendaal)
wo 05 nov 19:30
ds. C.W. Saly
zo 09 nov 09:30
ds. C.W. Saly (Voorber. H.A.)