Hervormde gemeente Ede

 • Oude kerk

  De Oude Kerkgemeente is de wijk in het centrum en het noordoosten van Ede.

 • Rehoboth

  Rehoboth, het Kerkelijk Zalencentrum voor heel de Hervormde gemeente, ligt in het centrum van Ede

 • Sionkerk

  De Sion Kerk gemeente is de wijk westelijk van het centrum van Ede.

 • HAK Winkel van Sinkel

   

   

   

   

  De Winkel van Sinkel - voor de smalle beurs!

  Bezoekadres: Veenderweg 118a, Ede

  Woensdag
  10.00 - 12.00
  13.30 - 17.00
  19.00 - 21.00

  Zaterdag
  10.00 - 12.00

  Winkel van Sinkel
 • Nieuwe kerk

  De Nieuwe Kerkgemeente is de wijk zuidelijk van het centrum en noordelijk van de spoorlijn van Ede.

 • Bethelkerk

  De Bethelkerk gemeente is de wijk zuidelijk van de spoorlijn en oostelijk van de Stadspoort.

 • De Ark

  Bij de Arkgemeente horen de wijken Veldhuizen en Klaphek.

 • Kleopasgemeente

  De Kleopasgemeente is de wijk in en rondom de Rietkampen.

 • Bethanië

  Woon-, Zorg- en Dienstencentrum Bethanië - preekplaats.

Kom in Actie voor Centraal-Azië en Indonesië.

Kom in Actie voor Cenafbeeldingtraal-Azië, hier verzorgt Gerlinde daklozen in een hospice en Indonesië, waar Björn en Marlies zich inzetten voor jongeren in de sloppenwijken. Zaterdag 17 juni, organiseren de TFC's van Gerlinde en Björn en Marlies een Actiedag rond de Oude Kerk en de Sionskerk.

Doet u mee!!!

Lees meer

Zendingsbussen 2e kwartaal 2023

De zendingsbussen in het 2e kwartaal zijn bestemd voor het GZB project “Bijbelvertaling voor de Lomwe in Malawi”.

zendingsbussen q2 2023Een Bijbel in je eigen taal… voor ons heel gewoon, maar niet voor de Lomwe in Malawi. Zij hebben pas een paar jaar een Bijbel in hun eigen taal. Maar om de Bijbel ook echt te begrijpen, is nog niet zo eenvoudig. Veel mensen hebben weinig opleiding genoten of zijn zelfs analfabeet. Op steeds meer plekken starten er interactieve Bijbelstudiegroepen en groeien mensen in geloof. 

Lees meer

Donkey Mobile integratie

Via deze pagina kun je voor jouw wijkgemeente nieuwsberichten, de agenda van kerkdiensten en overige agenda(s) van de website integreren met Donkey Mobile.

Agenda's koppelen

In de app is het mogelijk bij elke groep een agenda aan te maken. Je kunt dit zelf doen (beheerder). De agenda is dan alleen in de app bruikbaar. Het is ook mogelijk een agenda van de hervormdede.nl website én bijvoorbeeld een Google agenda te koppelen aan de app. Het voordeel daarvan is dat je één agenda hebt om bij te houden en die wordt dan zowel op de website als in de app getoond.

We gebruiken nu twee methoden voor twee verschillende soorten agenda's.

Agenda - kerkdiensten 

Op de website hervormdede.nl kun je van alle gebouwen de kerkdiensten in een agenda vinden. Deze wordt elke 3 maanden geladen en wijzigingen worden ook centraal bijgehouden. Ook die agenda met kerkdiensten kun je koppelen aan de wijk app van Donkey Mobile. Het enige wat je moet doen is een verzoek indienen (kan de beheerder van de app doen) bij Donkey Mobile (Roos). In dat verzoek vraag je om de link aan de agenda van app groep XXX toe te voegen. 

De agenda van kerkdiensten kun je het beste toevoegen aan een aparte App groep, bijvoorbeeld de groep Erediensten. het voordeel hiervan is dat als je ook een wijkagenda met activiteiten wil koppelen aan de App, die gekoppeld kan worden aan de hoofdgroep (zoals Kleopas, Bethel, ...) en deze niet 'vervuild' wordt met heel veel kerkdiensten.

Stappen

 1. Stuur een verzoek om de agenda link van kerkdiensten van jouw wijk aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
 2. Bepaal aan welke Groep van de app de agenda moet komen te hangen
 3. Stuur Roos van Donkey Mobile een verzoek om de link van de agenda van hervormdede.nl aan de gekozen app Groep te hangen

 

Agenda - wijkagenda

Indien je een wijkagenda wilt maken, kun je het beste zelf een Google-agenda maken die als bron dient. Het voordeel van een Google agenda is dat de scriba e.a. de agenda kunnen vullen en de agenda zowel op de website als in de Donkey Mobile app getoond kan worden.

Volg deze instructies: Donkey Mobile instructies

Om de agenda ook op de hervormdede.nl/jouw-wijk te tonen, stuur je een verzoek daartoe aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., inclusief de link die je in stap 6 van de Donkey Mobile instructie hebt gekopiëerd. In overleg bepalen we hoe het op de website wordt getoond.

Let op! Wijzigingen aangebracht in de Google agenda zie je mogelijk pas een uur later in de app of de website.

 

Nieuwsberichten koppelen 

Nieuwsberichten kunnen geshikt gemaakt worden voor gebruik in diverse communicatiekanalen, zoals het kerkblad, de website, nieuwmail, de Donkey Mobile app, etc. Als je een nieuwsbericht aanmaakt in de website, kun je die ook eenvoudig beschikbaar maken voor de nieuwsbrief en Donkey Mobile. 

Koppelen aan Donkey Mobile

Het is mogelijk om de nieuwsberichten die je publiceert op de website, te koppelen aan een groep in de Donkey Mobile app. De webmaster kan een link aanleveren die Donkey Mobile koppelt aan de groep van keuze. Hoe dat te doen, lees je hieronder. Om het ook mogelijk te maken berichten op de website te zetten die je niet in de app wilt hebben, is het nodig dat je dat aangeeft bij het maken van een bericht op de website. Ook dat wordt uitgelegd.

Stuur een verzoek aan de webmaster om een link aan te leveren van de nieuwsberichten op de gemeente website, om die te kunnen koppelen aan de Donkey Mobile app. Stuur deze link naar Donkey Mobile (Roos) en vraag deze te koppelen aan een groep binnen de app. Het ligt voor de hand dat je de hoofdgroep (de meest linkse) van de app gebruikt.

Nieuwsberichten voorbereiden

Als redacteur van de website, kun je bepalen of een artikel via de link naar Donley Mobile gaat of niet. Op het invoer scherm van een artikel, zie je aan de rechterkant een invoerveld met de titel 'Tags'.

De webmaster maakt voor de wijkgemeente tags aan in het formaat [wijkgemeente afkorting] Kanaal [kanaal]. Bijvoorbeeld 'BK Kanaal App' en 'KLEO Kanaal Nieuwsbrief'.

Door aan een bericht bijvoorbeeld de 'BK Kanaal App' tag toe te voegen, zal het bericht ook in de app van de Bethelkerk worden getoond. Let op, dit kan een paar uur duren omdat Donkey Mobile niet continue de link in de gaten houdt. 

 

Techniek

Voor de techneutjes onder ons die het leuk vinden te weten hoe het werkt. 

Techniek - agenda ics link

Het ICS formaat is een standaard formaat van een bestand waarin je agenda afspraken kunt vastleggen. Google kan een link bieden van dit formaat en de website hervormdede.nl kan dit ook. Als je de link in een webbrowser gebruikt, het bestand download en vervolgens opent met een agenda app, zoals Outlook, dan wordt de agenda getoond. 

Techniek - nieuwsbericht rss feed reader

De berichten worden door een rss feed gelinkt aan de Donkey Mobile app. De link die je van de webmaster krijgt kun je inlezen in een rss reader. Handig als je het eerst wil uitproberen. De extensie Feedbro is te installeren in Chrome en Edge en werkt prima om de feed van de website te bekijken. 

 

Voedselbank Ede

Voedselbank

Het hele jaar door zamelt de diaconie van de Hervormde Gemeente Ede levensmiddelen in voor de voedselbank Ede.
Waarom we dat doen? In de Bijbel lezen we dat Jezus ons oproept om naar je naaste om te zien. Zonder te oordelen je dorpsgenoten helpen, zeker diegenen die het moeilijk hebben.
Doet u/ doe jij mee? In bijgaand overzicht kunt u zien waar je houdbare levensmiddelen in kunt leveren. Let op: geen versproducten, geen producten met alcohol en geen producten over de THT-datum.
Alvast dank namens cliënten van de voedselbank.

Lees meer

Ontmoet de Wereldkerk

Gemeenteavond met als thema "Ontmoet de Wereldkerk" d.d. 24 november 2022. 

Op donderdag 24 november is de gemeenteavond met als thema “Ontmoet de Wereldkerk” geweest. We kijken terug op een mooie, zinvolle avond. Tijdens deze avond vertelt Jiwan Baharati, onze gast uit Nepal, het indrukwekkende verhaal hoe zijn vader tijdens een ernstige ziekte in een visioen geroepen werd om het evangelie te gaan verkondigen. De bevolking in Nepal is overwegend Hindoe en het gezin Baharati behoorde tot de hogere priester kaste. U moet zich voorstellen wat het betekent als iemand tot het geloof in Jezus Christus komt. Zo iemand wordt uitgestoten uit zijn familie. Ondanks alle tegenstand volgt vader Baharati toch zijn roeping en gaat hij evangeliseren in de bergen in Nepal. Kijk voor meer informatie de twee filmpjes.
Boodschap van Jiwan
Getuigenis uit Nepal

Winteravonddiensten 2022/2023

In het seizoen 2022-2023 is er elke maand een weekdienst rondom het thema van "Elia en Elisa", 2 profeten van God over Gericht en Redding! De weekdiensten worden gehouden in de Sionkerk op woensdagavond om 19.30 uur op onderstaande data.

Bericht van de Algemene Kerkenraad

Begroting 2022De Algemene Kerkenraad heeft in haar vergadering van 24 november jl. de begrotingen van het
College van Diakenen en het College van Kerkrentmeesters over het begrotingsjaar 2022 voorlopig vastgesteld. Hierbij treft u de samenvatting daarvan ter inzage aan. Tot 3 december liggen de complete begrotingen voor u ter inzage op het kerkelijk bureau. De begrotingen zijn ook te vinden op de website. Bezwaren tegen vaststelling van de begrotingen kunnen uiterlijk 6 december schriftelijk worden ingediend bij de scriba van de Algemene Kerkenraad.

Lees meer

Afbeelding verhouding en omvang aanpassen

Om een afbeelding in afmeting (hoogte x breedte) aan te passen én om de omvang (in kBytes) te verlagen, wordt FastStone Image Resizer voor Windows gebruikt.

Download, installeer en configureer dit programma via dit artikel.

Afbeelding verhouding aanpassen

Laad de afbeelding in Image Resizer door in de verkenner met de rechter-muisknop op de afbeelding te klikken en kies dan Openen met... , Image Resizer

- Klik met de rechter muisknop op de geopende afbeelding en kies Bewerken, Bijsnijden (of gebruik de toets X)

- Kies in de onderste balk de Verhouding die je wil hebben, bijvoorbeeld 16:9 ratio

- Schuif het lichtere deel van de afbeelding zodanig dat het deel overblijft dat je wil hebben

- Klik op de knop Bijsnijden en bewaar de bijgesneden afbeelding

 

Afbeelding omvang aanpassen

Afbeeldingen (vooral foto's) zijn al snel meer dan 10 MB groot, terwijl 1 a 1,5 MB meer dan genoeg is om op een website een goede kwaliteit afbeelding te tonen.

Hoewel websites en browsers steeds slimmer daarmee omgaan, is het verstandig de omvang van de afbeelding te verkleinen, zonder kwaliteitsverlies voor de website.

Laad de afbeelding in Image Resizer door in de verkenner met de rechter-muisknop op de afbeelding te klikken en kies dan Openen met... , Image Resizer

- Klik met de rechter muisknop op de geopende afbeelding en kies Bewerken, Afmetingen afbeelding (of gebruik de toetscombinatie Ctrl-R)

- Verlaag de breedte, de hoogte zal meeveranderen zolang de optie Behoud verhoudingen links-onder in de pop-up aangevinkt is. Een goede vuistregel is het grootste getal aan te passen naar 1200 Pixels. Als het grootste getal lager is, dan hoef je niets te veranderen (druk op ESC).

Let op! Vergeet niet het bestand te bewaren via Ctrl-S.

 

FastStone Image Viewer installeren (windows) en instellen

Het freeware programma FastStone Image Viewer voor Windows kan gebruikt worden om afbeeldingen te bewerken voordat je deze upload naar de website om te gebruiken in artikelen, etcetera.

Download hier 
en installeer het programma.

Configureer standaard afmeting-verhoudingen (ratio) 

Klik met rechter muis-knop op een afbeelding en selecteer 'Openen met...' en kies FastStone Image Viewer. Je ziet een zwart scherm met daarin de afbeelding.

Klik met rechter-muisknop op de afbeelding en kies Bewerken, Bijsnijden. (Of toets eenvoudig 'x').

Omdat je standaard verhoudingen gebruikt op de website, is het zaak om een aantal verhoudingen in te stellen:

- Klik op de toets met de drie puntjes [...] en klik op Toevoegen in het pup-up scherm Papierformatenlijst.

- Voeg daar toe: Breedte 16 x Hoogte 9 [ratio] en klik OK
- Herhaal dit voor meer verhoudingen die je gebruikt zoals 4x3, etc. 

Je kunt eventuele verhoudingen verwijderen en verplaatsen in de lijst om het overzicht te behouden. 

Gebruik

In dit artikel lees je hoe je FastStone Image Resizer kunt gebruiken. 

 

Familie Heij op Bonaire

Op zondag 4 juli 2021 zijn Mart, Loes en hun dochter Laura Heij vanuit de Bethelkerkgemeente uitgezonden naar Bonaire voor Trans World Radio (TWR).

Lees meer

ALGEMENE KERKENRAAD

Logo AK thumb150 1‘De Algemene Kerkenraad heeft in zijn vergadering van 26 april de Jaarrekeningen 2020 van de Diaconie en het College van Kerkrentmeesters voorlopig vastgesteld.

Bezwaren tegen vaststelling van deze jaarrekeningen kunnen uiterlijk maandag 10 mei worden ingediend bij de scriba van de Algemene Kerkenraad, Annadaal 23, Ede of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

A.M. van den Andel, scriba A.K.’

Lees meer

Vanuit de Bethelkerk

Vanuit de Bethelkerk is een gezin met drie kinderen uitgezonden naar Centraal-Azië. Vanwege veiligheidsredenen kunnen we hun naam en het land hier niet op de website noemen. 

Lees meer

Zendingswerkers

Namens onze Herv. Gemeente zijn verschillende zendingswerkers uitgezonden naar plaatsen elders in de wereld. Op deze pagina noemen we een aantal van hen, om veiligheidsredenen kunnen we hier niet iedere zendingswerker noemen. Met name genoemd of niet, we bevelen al onze zendingswerkers van harte aan in uw gebed.

Contact gegevens Zendingscommissie

Voorzitter: Evert Morren (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Secretaris: Herman van d Weerd (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Penningmeester: Henk van Manen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Rekeningnummer: NL94 INGB 0004 0118 00 t.n.v Zendingscommissie Ede

Thuisfrontcommissie (TFC)

De thuisfrontcommissie is er voor de persoonlijke vertegenwoordiging van de zendeling binnen gemeente, familie en bredere kring van bekenden. Het is wenselijk dat de TFC niet alleen bestaat uit vrienden, maar ook uit leden van de Hervormde Gemeente Ede.

Taken van de thuisfrontcommissie zijn:

 • bemoediging van de zendeling;
 • gebed voor de zendeling (de TFC organiseert specifieke gebedsbijeenkomsten voor de hun toevertrouwde zendeling(en));
 • het verzorgen van pr, nieuwsbrieven en verdere vormen van communicatie;
 • creëren van extra financiële ruimte (de TFC zorgt ervoor dat het inkomen van de zendeling boven een vastgesteld minimum blijft);
 • zakelijke belangenbehartiging in land van herkomst (bijvoorbeeld zorg voor achtergebleven bezittingen);
 • organiseren van verlofperiode (de TFC helpt bij de organisatie van de verlofperiode in Nederland, bijvoorbeeld bij de planning van spreekbeurten en het zoeken van huisvesting).

NB Acties van de thuisfrontcommissie worden altijd overlegd met de zendingscommissie. Het geld dat met de acties van de TFC wordt opgehaald, dient te worden doorgestort naar de zendingscommissie. De zendingscommissie is verantwoordelijk voor de verdeling van de gelden.

Financiële ondersteuning door de Zendingscommissie

Geregeld zijn er gemeenteleden die zich geroepen weten tot het doen van zendings- of diaconaal werk in binnen- en buitenland. De Zendingscommissie ondersteunt deze initiatieven van harte en wil deze daarom ook financieel ondersteunen. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor financiële ondersteuning, voor een uitzending, stage of werkvakantie neem dan contact op met de penningmeester van de Zendingscommissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Beleidsplan/Jaarplan zendingscommissie

Het beleidsplan en het jaarplan 2023 van de zendingscommissie zijn in te zien via de bijlages bij dit artikel. 

Samenstelling Zendingscommissie

In principe hebben namens iedere wijk twee leden zitting in de Zendingscommissie. De commissie bestaat per 1 januari 2021 uit de volgende leden:

Namens Oude Kerkgemeente
• Herman van de Weerd (secretaris)
• Rieneke van Maanen

Namens Sionkerkgemeente
• Gerben van Roekel
• Ariën Stomphorst

Namens Nieuwe Kerkgemeente
• Jan Peter Hoven
• Evert Morren (voorzitter)

Namens Bethelkerkgemeente
• Sjany van de Kamp
• Vacant

Namens Arkgemeente
• Henk van Manen (penningmeester)
• Bart Onnink

Namens Kleopasgemeente
• Peter Kranendonk
• René Prins

De voorzitter, de penningmeester en de secretaris vormen het dagelijks bestuur van de commissie.

Wat is onze missie

De Zendingscommissie wil gemeenteleden binnen Hervormde Gemeente Ede ondersteunen in hun missionaire roeping door toerusting, het (binnen bepaalde kaders) bieden van financiële middelen, het steunen van werkers en projecten binnen protestants-orthodoxe zendingsorganisaties.

Daarnaast bestaat de wens om gemeenteleden die een roeping hebben voor zending, te begeleiden om meer zicht te krijgen op hun roeping en eventuele mogelijkheden voor uitzending.

GZB-podcast ‘Deel je leven’

In ‘Deel je leven’ nemen zendingswerkers de luisteraar mee in hun leven in een andere cultuur. Bent u geïnteresseerd in andere culturen? En vindt u het mooi om een inkijkje te krijgen in het leven van een zendingswerker? De afleveringen zijn te downloaden op www.gzb.nl/podcast of te beluisteren via Spotify, Apple Play en Google Play onder de naam 'Deel je leven' of 'GZB'. Veel luisterplezier!

Zendingscommissie

Vlak voordat Jezus terug ging naar de hemel, gaf Hij Zijn discipelen de opdracht om Zijn reddend Evangelie aan de hele wereld bekend te maken, de zgn. zendingsopdracht: “Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen”. (Mattheus 28:19)

In onze gemeente is een Zendingscommissie werkzaam, die in opdracht van en onder verantwoordelijkheid aan de Algemene kerkenraad belast is met het bevorderen van het zendingsbesef in de gemeente.

Kerkdiensten na 1 juli

We zijn blij dat we per 1 juli D.V. weer met elkaar samen kunnen komen. Helaas kunnen we niet met alle gemeenteleden tegelijk in een kerkdienst samenzijn. Daarom willen we nu al graag met u delen hoe één en ander zal toegaan.

Dit kunt u lezen op de website of nieuwsbrief in uw wijkgemeente

Verlangen

20200606 151601aGod, maak mijn leven tot een licht,
dat altijd helder schijnt.
Dat, waar ik ook mijn voeten richt,
de donkerheid verdwijnt.

Lees meer

Privacyverklaring inschrijven kerkdienst

De ingevoerde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het inschrijven op de kerkdiensten. Deze gegevens worden circa 4 weken bewaard vanaf de datum van de kerkdienst waarop ingeschreven is om later contactonderzoek mogelijk te maken mocht er onverhoopt iemand de dienst bezocht hebben die naderhand positief wordt getest op corona.

Kerkdiensten vanaf 11 juni 2020

Protocol kerkdiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten

Dit protocol is donderdag 11 juni geactualiseerd

Hoe de wijkgemeenten dit gaan aanpakken leest u op de website van de wijk,  in de nieuwsbrieven en e.v.t in de kerkbode van de komende weken.

Veelgestelde vragen

V: Waarom krijg ik een FOUT als ik mij wil inschrijven voor nog een kerkdienst?
A: Inschrijven kan slechts voor één kerkdienst tegelijk zodat iedereen een kans heeft om in te schrijven op de beperkte hoeveelheid plaatsen in de kerk. Inschrijven kan weer de dag nadat de dienst is geweest. Lees de instructies voor een uitgebreide uitleg en de extra mogelijkheid om op het laatste moment toch nog te kunnen inschrijven.

V: Kan ik, als ik op de wachtlijst sta voor een kerkdienst mij aanmelden voor een andere kerkdienst?
A: Ja, dat kan. Een inschrijving op een wachtlijst geldt niet als een werkelijke inschrijving.

V: Waarom heb ik geen email met de bevestiging van mijn inschrijving ontvangen?
A: Het kan zijn dat die in de spam box terecht is gekomen.

  

Boekingsbureau kerkdiensten - Bijeenkomsten


Inloggen

Login via 'Login' rechtsboven aan pagina www.hervormdede.nl 
Na inloggen via BIJEENKOMSTEN en Boekingsbureau naar de home pagina van het boekingsbureau.
Je zie nu een extra menu BOEKINGSBUREAU naast CONTACT

Tip! Na circa 45 minuten niks doen wordt je automatisch uitgelogd. Soms lukt het inloggen niet de eerste keer. Log dan nogmaals in.


Bijeenkomsten

> Selecteer via menu BOEKINGSBUREAU optie Bijeenkomsten

Met dit scherm kun je Nieuwe bijeenkomsten maken, Bewerken, tonen (Publiceren) en onzichtbaar maken (Depubliceren).

Knoppenbalk en filters

handl boek bijeenkomsten knoppenbalk

Zie hieronder de tabel met bijeenkomsten. Je kunt een bestaande bijeenkomst bewerken door op de omschrijving te klikken. Als je een lange lijst hebt kun je zoeken. Dit gebruik je zelden, net als op Categorie filteren (je ziet namelijk alleen je eigen (categorie) bijeenkomsten. Je kunt meerdere bijeenkomsten Publiceren (zichtbaar maken) en Depubliceren (onzichtbaar maken) door een vinkje voor de betreffende bijeenkomsten te zetten en op een van de knoppen Publiceren of Depubliceren te klikken.
Via de laatste filter kun je oude bijeenkomsten tonen. 

Tabel en sorteren

handl boek bijeenkomsten tabelkoppen

De tabel heeft klikbare kopteksten. Er op klikken sorteert de lijst op die kolomkop. Nog een keer klikken op dezelfde kolomkop zorgt voor een omgekeerde sortering.
Tip! Klik op 'Startdatum' voor een logische sortering.

Kolommen:

 1. Check-box: Het vierkantje voor elke regel. Voor gebruik, zie hierboven.
 2. Titel evenement: klik daar op om de bijeenkomst te bewerken
 3. Categorie: de locatie
 4. Startdatum: de datum van de bijeenkomst
 5. Aantal personen: is het aantal personen dat ingeschreven is op deze bijeenkomst.
 6. Status: geeft aan of de bijeenkomst wel of niet zichtbaar is voor inschrijvers. Dit kan handig zijn om nog even te wachten met inschrijven als de bijeenkomst nog ver weg is. Een vinkje is Gepubliceerd, een kruis is Gedepubliceerd
 7. ID: Uniek nummer voor het evenement, gebruik dit als je hulp vraagt.

Maken (Nieuw) en Bewerken

LET OP! Gebruik de knop Opslaan als kopie om een nieuwe bijeenkomst te maken. Gebruik dus NIET de knop Nieuw. Dit heeft te maken met een instelling die niet mee komt met Nieuw waardoor je minimum aantal te registreren personen op 2 ipv 1 staat. .

> Klik op de titel van een bijeenkomst

Met dit scherm kun je de bijeenkomst bewerken en kopiëren.

Knoppenbalk

handl boek bijeenkomsten bewerken knoppenbalk

Toepassen: Opslaan van de wijzigingen zonder de pagina te verlaten
Opslaan: Opslaan en de pagina sluiten
Opslaan als kopie: de bijeenkomst wordt gekopieerd. Zie extra uitleg 
Sluiten: Pagina sluiten zonder de wijzigingen op te slaan.

Tabbladen

handl boek bijeenkomsten bewerken tabbladen

Er zijn twee tabbladen te vinden onder de knoppen. Tabblad Basis informatie en Tabblad Verdere info. Beide tabbladen bevatten belangrijke informatie.

TABBLAD: Basis informatie

[Titel bijeenkomst]
Gebruik (advies) een vast stramien voor de titel: <kerkgebouw> - <datum> <tijd> (<optioneel: inschrijfbeperking>)
Bijvoorbeeld: KC Emmaüs - 07 jun 17:00u (A-F)

 • <kerkgebouw> Gebruik overal dezelfde aanduiding.
 • <datum> dag en maand (3 letters)
 • <tijd> in 24-uurs formaat met een ‘u’ er achter
 • <optioneel: inschrijfbeperking Bijvoorbeeld voor inschrijvers met achternaam tussen (A-M). Let op, dit wordt niet afgedwongen door het systeem, dat moet je zelf controleren. Zie hoofdstuk Inschrijven.

[Alias]
Maak dit veld leeg (echt waar!) zodra je de titel hebt aangepast. Het systeem vult de Alias dan zelf in. Je kunt geen bijeenkomsten hebben met dezelfde Alias. 

[Categorie]
Het kerkgebouw

[Voorbeeld Afbeelding]
Advies: Leeg laten. 

[Locatie]
Het kerkgebouw (het is niet erg als dit leeg is).

Datum velden
Tip! Gebruik voor de datum het kalender icoontje om een datum te selecteren zodat je geen vergissingen maakt.

[Startdatum Bijeenkomst] en [Einddatum]
De startdatum en tijd moeten gelijk aan die in de [Titel] zijn. Start en einddatum moet hetzelfde zijn. De tijd moet van elkaar verschillen.

[Start inschrijven]
Datum en tijd vanaf wanneer men kan inschrijven. 

[Sluit inschrijven]
Datum en tijd wanneer de inschrijving sluit. Let op! Iemand van de wachtlijst die een kans krijgt alsnog in te schrijven, moet vóór deze sluitingsdatum inschrijven.

[Belastingtarief]
Negeren.

[Max. aantal deelnemers ]
Is het maximaal aantal beschikbare plaatsen minus de organisatie die al een plek moet hebben. Zodra dat maximum is bereikt kan men zich alleen nog inschrijven voor de wachtlijst.

[Maximaal aantal deelnemers per inschrijving]
Huishoudens kunnen een groter aantal opgeven. Advies is aantal stoelen per gemiddelde rijlengte minus 1.5m ruimte, of een lager aantal.

[1e herinneringsmail]
Het aantal dagen voor de start van het evenement dat automatisch een herinneringsmail aan de inschrijver wordt gestuurd. Advies: 2 dagen van te voren, zodat men de inschrijving nog kan annuleren en een ander de kans kan geven (mits inschrijven tot 1 dag van te voren nog kan).

[2e herinneringsmail]
Vergelijkbaar met hierboven. Advies is dit niet in te vullen. Men krijgt al een bevestiging van de inschrijving en mogelijk een 1e herinnering. Dat wordt een beetje veel.

[Korte beschrijving]
Standaard wordt hierin gegevens uit het preekrooster ingevuld. Naam voorganger, optioneel met plaatsnaam en indien van toepassing omschrijving van de bijeenkomst zoals Heilig Avondmaal, Dopen, bijzonderheden, etc.

[Beschrijving]
Bijzonderheden zoals een extra hint: ‘Uitsluitend voor personen/gezinnen met achternaam H t/m Z’

TABBLAD Verdere info

[Toegang]
Met waarde Public. Niet aanpassen!

[Inschrijving toegang]
Met waarde Public. Niet aanpassen!

[Mogelijkheid om inschrijving te annuleren?]
Met waarde Ja. Niet aanpassen!

[Annuleren tot]
Tot welke datum en tijd mogen deelnemers nog annuleren? Stel die in op 4 uur vóór datum en tijd ‘Sluit inschrijven’, zodat bij annuleren op het laatste moment diegene op de wachtlijst nog tijd hebben in te schrijven.

[Trefwoorden]
Leeg laten.

[Beschrijving]
Leeg laten.

Tip! Als je twijfelt of je iets onterecht hebt gewijzigd, kies dan Sluiten en begin opnieuw. 

 

Extra uitleg knop Opslaan als kopie

Als je de knop 'Opslaan als kopie' gebruikt dan krijgen de titel en alias een extra toevoeging ‘(2)’.
Dus pas minimaal de Titel aan, maak het Alias veld leeg en klik Toepassen. Dan heb je een nette kopie en kun je de overige velden aanpassen.

 

Boekingsbureau kerkdiensten - Inschrijvingen


Inloggen

Login via 'Login' rechtsboven aan pagina www.hervormdede.nl 
Na inloggen via BIJEENKOMSTEN en Boekingsbureau naar de home pagina van het boekingsbureau.
Je zie nu een extra menu BOEKINGSBUREAU naast CONTACT

Tip! Na circa 45 minuten niks doen wordt je automatisch uitgelogd. Soms lukt het inloggen niet de eerste keer. Log dan nogmaals in.


Inschrijvingen

> Selecteer via menu BOEKINGSBUREAU optie Inschrijvingen

Met dit scherm kun je alle inschrijvers (deelnemers) bekijken en beheren. Je zult dit scherm niet of nauwelijks gebruiken, alleen in bijzondere situaties.
Het is niet mogelijk inschrijvingen te doen met deze functie!
Let op! Je krijgt alle inschrijvers van alle diensten van alle locaties te zien! Gebruik daarom de filters! De werking wordt hieronder uitgelegd.

Knoppenbalk en filters

handl boek inschrijvingen knoppenbalk en filter en tabel

Selecteer altijd eerst de bijeenkomst met filter 'Selecteer Bijeenkomst'.

Gebruik de selectievakjes links van de Voornaam van de inschrijvers om een of meer inschrijvers te selecteren en gebruik dan een van de acties (knoppen), zoals:

 • Nieuw: niet gebruiken, gebruik hiervoor de inschrijf functie op de website
 • Annuleer inschrijvingen: de inschrijving van die persoon wordt geannuleerd. Men krijgt een email daarvan met de mededeling dat de inschrijving geannuleerd is. Dit kan zijn omdat het een onterechte inschrijving is (bijvoorbeeld achternaam klopt niet met de restrictie op achternaam) of om andere redenen.
 • Check-in: als je wilt bijhouden of iemand geweest is, kun je de status in kolom 'Ingecheckt' op ingecheckt zetten. Dit is alleen aan te bevelen als je bijvoorbeeld (elektronische) ingangscontrole wilt doen. Hiervoor kun je ook de Deelnemerslijst gebruiken
 • Massa E-mail: Alleen gebruiken als je (veel) inschrijvers een niet-standaard email wil sturen
 • E-mail Opnieuw Verzenden: De bevestigingsmail wordt opnieuw verzonden aan de geselecteerde inschrijver(s). Dit kan soms handig zijn als men beweert dat ze die niet hebben gekregen (laat ze dan ook kijken in Spam-map en controleer het email adres).
 • Exporteer Deelnemers: Meer uitleg hier
 • Betalen en Request Payment: niet gebruiken.

Tabel en sorteren

De tabel heeft klikbare kopteksten. Er op klikken sorteert de lijst op die kolomkop. Nog een keer klikken op dezelfde kolomkop zorgt voor een omgekeerde sortering.

Kolommen:

 • Check-box: Het vierkantje voor elke regel. Voor gebruik, zie hierboven.
 • Voornaam: klik op de voornaam om alle gegevens van de inschrijver te zien
 • Achternaam, Bijeenkomst, Email: gegevens van de inschrijver
 • #deelnemers: aantal gereserveerde plaatsen 
 • Inschrijving: de datum waarop de inschrijving is gedaan
 • Ingecheckt: wel/niet ingecheckt. Hoef je niet te gebruiken. Zie ook beschrijving knop 'Check-in' hierboven
 • ID: Uniek nummer voor het evenement, gebruik dit als je hulp vraagt.

 

Boekingsbureau kerkdiensten - Deelnemerslijst (afdrukken)


Inloggen

Login via 'Login' rechtsboven aan pagina www.hervormdede.nl 
Na inloggen via BIJEENKOMSTEN en Boekingsbureau naar de home pagina van het boekingsbureau.
Je zie nu een extra menu BOEKINGSBUREAU naast CONTACT

Tip! Na circa 45 minuten niks doen wordt je automatisch uitgelogd. Soms lukt het inloggen niet de eerste keer. Log dan nogmaals in.


Deelnemerslijst

Er zijn twee manieren om een deelnemerslijst af te drukken voor een bijeenkomst. De eenvoudigste manier met een vaste layout, en een ingewikkelder manier met flexibele (zelf te maken) layout in Excel.

Eenvoudige manier

Zorg dat je ingelogd bent.

> BOEKINGSBUREAU / Controlelijst, voor de Kerkdiensten, of
> BOEKINGSBUREAU / Controlelijst WvS, voor de Winkel van Sinkel lijst

Let op! Je ziet van alle locaties het overzicht van de bijeenkomsten.

> Scroll naar je locatie en klik op de Titel van de bijeenkomst waar je de lijst van wil afdrukken

Je krijgt nu de detail pagina te zien van de bijeenkomst (merk op dat je op je eigen wijkgemeente website bent aanbeland).
Indien je ingelogd bent en er zijn inschrijvingen, dan zie je naast het aantal inschrijvingen een link ‘bekijk lijst’. Klik met je rechter-muisknop op de link en kies ‘Link openen in nieuw tabblad’. De omschrijving kan verschillen per browser.

handl boek deelnemerslijst eenvoudig

Het overzicht wordt in een leeg scherm getoond in je browser.

> Met <ctrl>-P kun je een afdruk maken.

 

Ingewikkelde manier (meer flexibiliteit via Excel)

Zorg dat je op de home pagina www.hervormdede.nl staat en ingelogd bent.

> BOEKINGSBUREAU / Inschrijvingen

> Klik op knop ‘Exporteer deelnemers’

Er wordt een Excel (xls) bestand gedownload naar je PC / laptop.

Let op! Alle inschrijvers, ook die van andere bijeenkomsten, ook die van andere locaties, staan in het bestand.

Gebruik filter mogelijkheden in Excel om de deelnemers van een betreffende bijeenkomst te verkrijgen. Geen verdere uitleg hier omdat als je dit niet kunt, je beter de eenvoudige manier kunt gebruiken zoals hierboven is uitgelegd. Of volg een cursus Excel.

Boekingsbureau kerkdiensten - Telefonische inschrijvingen


Uiloggen (!)

Loguit via 'Login' rechtsboven aan pagina www.hervormdede.nl 


Telefonische inschrijvingen

Telefonische inschrijvingen kunnen ingevoerd worden door de beheerder(s) op dezelfde manier zoals gemeenteleden dat ook doen.

Let op! Zorg dat je uitgelogd bent, anders krijg je problemen met dubbele inschrijvingen op hetzelfde account.

Bij een telefonische inschrijving door de beheerder, moet deze een uniek email adres invullen om de foutmelding te voorkomen dat je je voor maar één dienst tegelijk mag inschrijven.

Daarom is het voor de locaties zodanig ingericht dat je een vrij deel hebt in het speciale inschrijven email adres, aangeduid met ‘xxx’. Vul voor ‘xxx’ een unieke familienaam in van degene die zich telefonisch inschrijft.

Tip! Geef aan de beller door dat er maar voor één dienst tegelijk ingeschreven kan worden en dat men pas weer kan inschrijven nadat de dienst waarop is ingeschreven, geweest is. Laat ze ook bellen als men intussen ziek wordt of om een andere reden wil annuleren.

 

KC Emmaüs
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Bijvoorbeeld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- De email wordt gestuurd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bethelkerk
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Bijvoorbeeld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- De email wordt gestuurd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe kerk
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Bijvoorbeeld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- De email wordt gestuurd naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Inschrijven voor kerkdienst (centrale tekst)

Inschrijven kan slechts voor één dienst tegelijk zodat iedereen een kans heeft om in te schrijven op de beperkte hoeveelheid plaatsen in de kerk. De dag nadat de dienst is geweest kan weer ingeschreven worden voor de volgende dienst. Het is mogelijk met meerdere personen uit één huishouden in te schrijven.

Let op! Van bovenstaande regel wordt afgeweken als een dag voor aanvang van de dienst blijkt dat er nog plaatsen vrij zijn. Voor betreffende dienst kan dan op zaterdag of zondag alsnog worden ingeschreven ongeacht of er al voor een andere dienst is gereserveerd.

Voorbeeld 1
Je hebt gereserveerd voor de ochtenddienst van 2 augustus. Op zaterdag 1 augustus zie je dat de middagdienst niet vol is. Je kunt je dan op dat moment ook voor de middagdienst van 2 augustus aanmelden.

Voorbeeld 2
Je hebt gereserveerd voor een dienst op 9 augustus. Op 1 augustus zie je dat de dienst van 2 augustus nog niet vol is. Je kunt je dan op dat moment ook aanmelden voor de dienst op 2 augustus.

Een bevestiging van de inschrijving wordt gemaild naar het opgegeven email adres, waarin ook de aanwijzingen vermeld staan hoe te annuleren zodat een ander de plek kan innemen. Als een dienst onverhoopt vol is, kan er ingeschreven worden op de wachtlijst. Zodra iemand zijn inschrijving annuleert, krijgt iedereen op de wachtlijst een email met de kans alsnog in te schrijven. Daarbij geldt: wie het eerst inschrijft krijgt de zitplaats.

Boekingsbureau

Via het extra menu 'Boekingsbureau' in de menubalk hierboven kun je de functies aanroepen die je nodig hebt om kerkdiensten en inschrijvingen van wijgemeenteleden te beheren. In het menu kun je ook de handleidingen vinden. Kom je er niet uit, gebruik dan het forum om je vraag te stellen en te leren van andermans vragen en antwoorden. Help ook gerust elkaar, je kunt reageren op vragen van anderen.

Soos "de Vuurtoren"

Soos 'de Vuurtoren' is een soos voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vuurtoren Iedere eerste en derde vrijdag van de maand organiseert een groep van ongeveer 25 enthousiaste vrijwilligers een gezellige avond voor mensen (vanaf 14 jaar) met een verstandelijke beperking. Je kunt knutselen, gezellig een spelletje doen (mens-erger-je-niet, sjoelen, dammen, biljarten), muziek luisteren of zomaar gezellig met elkaar kletsen. Met kerst is er een gezamenlijke kerstviering en het einde van het seizoen sluiten we in april of mei af met een gezellig uitje.

De soosavonden zijn in ‘de Rank’ (achter de Nieuwe Kerk), aan de Verlengde Maanderweg 33 in Ede. De avonden beginnen om 19.30 uur, om 21.00 uur gaan we met z’n allen zingen uit onze soosbundel vol bekende christelijke liederen en rond 21.15 uur is de soos afgelopen.

De toegang tot de soos is gratis. Tijdens de soosavonden kun je consumpties kopen, een consumptiekaart (10 consumpties) kost €5,00.

Alle vaste bezoekers krijgen jaarlijks, in juli, een programmaboekje thuisgestuurd. Heb je geen boekje gekregen, of ben je nog nooit op de soos geweest, maar ben je wel enthousiast, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we sturen je een programmaboekje, of kom gewoon eens op een soosavond kijken. Heb je vragen, bel dan even met Marry Teunissen (06-27886836).

Privacyverklaring

De Hervormde Gemeente Ede, gevestigd aan Driehoek 11a 6711 DH Ede, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

Contactgegevens:

https://hervormdede.nl/
Driehoek 11a 6711 DH Ede
0318 610438

Het hoofd van het kerkelijk bureau is de Functionaris Gegevensbescherming van de Hervormde Gemeente Ede Hij/zij is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Persoonsgegevens die wij verwerken

De Hervormde Gemeente Ede verwerkt via de website uw persoonsgegevens indien u gebruik maakt van bijvoorbeeld inschrijfformulieren voor activiteiten en/of omdat u deze gegevens zelf aan ons verstrekt. In enkele gevallen wordt hiervoor Google Forms gebruikt, dit is dan duidelijk aangegeven. Lees de privacy verklaring van Google aangaande de gegevensverwerking door dat bedrijf. Hieronder vindt u een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:

 • voor- en achternaam, geslacht, geboortedatum, adresgegevens, telefoonnummer, e-mailadres;
 • overige persoonsgegevens die u actief verstrekt in specifieke formulieren, in correspondentie of telefonisch;
 • internetbrowser en soort apparaat.

De Hervormde Gemeente Ede voert een ledenadministratie waarin de volgende gegevens verwerkt worden:

 • naam, adres, woonplaats, datum van vestiging op het woonadres;
 • geboortedatum en -plaats, geslacht, burgerlijke staat met datum ingang;
 • bankrekeningnummer(s);
 • gegevens over doop, belijdenis, inzegening huwelijk;
 • historie andere kerkgemeenschappen, einde lidmaatschap, vertrek naar andere gemeente;
 • vertrek naar het buitenland;
 • datum van overlijden.

De administratie van predikanten wordt gevoerd teneinde preekbeurten te plannen en vergoedingen uit te betalen.

Bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens die wij verwerken

Onze website heeft niet de intentie gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar, tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. We kunnen echter niet controleren of een bezoeker ouder dan 16 is. Wij raden ouders dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen, om zo te voorkomen dat er gegevens over kinderen verzameld worden zonder ouderlijke toestemming. Als u ervan overtuigd bent dat wij zonder die toestemming persoonlijke gegevens hebben verzameld over een minderjarige, neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan verwijderen wij deze informatie.
Tijdens de kerkdiensten en andere activiteiten kunnen foto's gemaakt worden die op de website gepubliceerd worden, zoals bij een doopdienst of gemeentedag. Indien u niet gefotografeerd wenst te worden, dan kunt u dat voor aanvang van de dienst of activiteit aangeven. Bij onverhoopte plaatsing kunt u via de webmaster verzoeken de foto te verwijderen. Indien in de kerken van de Hervormde Gemeente Ede video-opnames worden gemaakt, dan staat dat aangegeven bij de ingang(en) van de kerk, of via geprojecteerde afkondigingen voorafgaand aan de kerkdienst. Als u niet in beeld wilt komen, vraag dan de ambtsdragers bij de ingang welke plekken niet gefilmd worden. De video-opnames worden uitgezonden via kerkdienstgemist.nl en in enkele gevallen via kerkomroep.nl. Overige foto's op de website, zoals van ambtsdragers, zijn met toestemming geplaatst.

Met welk doel en op basis van welke grondslag wij persoonsgegevens verwerken

De Hervormde Gemeente Ede verwerkt uw persoonsgegevens voor de volgende doelen:

 1. verzenden van onze nieuwsbrief en/of een folder;
 2. om u te kunnen bellen of e-mailen indien dit nodig is voor de activiteit waarvoor u zich heeft ingeschreven;
 3. het gebruik door ambtsdragers in de kerkelijke wijkgemeenten;
 4. verwerking van mutaties in de persoonsgegevens en verstrekking daarvan aan de onder c. genoemde ambtsdragers;
 5. het toezenden van verzoeken in het kader van de Aktie Kerkbalans, financiële bijdragen aan de landelijke Solidariteitskas en verzoeken om een gift voor het Verjaardagsfonds;
 6. het toezenden van de kerkbode aan abonnementhouders.

Een klein deel van de verwerking is wettelijk verplicht, zoals persoonsgegevens van predikanten om aan onze belastingplicht te voldoen. 

Hoe lang we persoonsgegevens bewaren

De Hervormde Gemeente Ede bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor uw gegevens worden verzameld. 

Delen van persoonsgegevens met derden

De Hervormde Gemeente Ede verstrekt persoonsgegevens uitsluitend aan derden als dit nodig is voor de activiteit, of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Cookies, of vergelijkbare technieken, die wij gebruiken

De Hervormde Gemeente Ede gebruikt alleen technische, functionele en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en uw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. U kunt zich afmelden voor cookies door uw internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kunt u ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van uw browser verwijderen.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen

U heeft het recht om uw persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heeft u het recht om uw eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens door de Hervormde Gemeente Ede en heeft u het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat u bij ons een verzoek kunt indienen om de persoonsgegevens waarover wij beschikken in een computerbestand naar u of een ander, door u genoemde organisatie, te sturen. U kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, gegevensoverdraging van uw persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van uw toestemming of bezwaar op de verwerking van uw persoonsgegevens sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door u is gedaan, vragen wij u een kopie van uw identiteitsbewijs met het verzoek mee te sturen. Maak in deze kopie uw pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit ter bescherming van uw privacy. We reageren zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op uw verzoek. De Hervormde Gemeente Ede wil u er tevens op wijzen dat u de mogelijkheid heeft om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Hoe wij persoonsgegevens beveiligen

De Hervormde Gemeente Ede neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als u de indruk heeft dat uw gegevens niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met het kerkelijk bureau via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderhouden Weblinks naar brief aan gastpredikanten [alleen Kerkbureau]

De Weblinks in categorie 'Brief gastpredikanten' zijn de verwijzing(en) ofwel URL's die wijzen naar de brief en optioneel een bijlage van elke wijkgemeente of verzorgingstehuis. Deze worden in de uitnodigingsmail aan de gastpredikant vermeld. In de Beschrijving van de weblink staat tevens de zin aangaande de deadline voor het inleveren van de liturgie.

handl weblinks005

Voor elke wijkgemeente kan er een url naar een brief en naar een optionele bijlage ingevoerd worden en een zin aangaande tijdig inleveren van de liturgie.

Ga naar www.hervormdede.nl/administrator en log in. Kies Componenten / Weblinks

Filter de Categorie via de knop Zoekmiddelen en kies categorie Brief gastpredikanten.

handl weblinks001

 

 

 1. Titel: een van de volgende waarden (exact overtypen): Oude Kerk, KC Emmaüs, Nieuwe Kerk, Sionkerk, De Ark, Bethelkerk, De Hartenberg, Bethanië. Optioneel gevolgd door een volgnummer (maximaal 1 en 2), bijvoorbeeld Nieuwe Kerk1 en Nieue Kerk2 in geval er naast de brief (1) ook een bijlage (2) meegestuurd wordt. Geen volgnummer gebruiken als er alleen een brief meegestuurd moet worden. Voorbeelden:
  handl weblinks002

 2. Alias: Automatisch ingevuld op basis van de titel. Als je de Titel aanpast, maak dan het alias veld leeg, die wordt dan weer automatisch ingevuld.
 3. URL: de url of link naar het bestand dat getoond moet worden. Dit kan een link naar een Google docs document zijn, maar ook een link naar de hervormdede.nl server.
 4. Beschrijving: De tekst die in de mail wordt opgenomen die aangeeft wanneer de liturgie binnen moet zijn.
 5. Categorie: Brief gastpredikanten.

 handl weblinks003

Verwijder nooit een weblink met een verwijzing naar een brief. Pas de URL aan. Als een wijkgemeente of een verzorgingstehuis geen brief heeft, verwijs dan naar: www.kleopasgemeente.nl/images/stories/cvk/declaratiegastpredikant/brief_geen_informatie.pdf

Sluit af met Opslaan & sluiten om de wijzigingen te bewaren, of Sluiten om de wijzigingen niet te bewaren.

Indien je niet weet wat te doen (het is best lastig), vraag de webmaster (Nico) dan even om de aanpassing door te voeren.

Artikel hyperlink invoegen met knop

In deze handleiding leer je hoe je een link naar een externe (of interne) webpagina invoegt in een artikel en het er als een knop uit laat zien.

handl link button001

Maak een nieuw artikel aan en vul de titel en teksten in.

Kopiëer de link van de pagina naar je klembord: selecteer de link en type <ctrl>-C

Voer de tekst in die op de knop moet komen, selecteer de tekst en klik op het link-knopje.

handl link button004

Kopiëer de link van je klembord in het veld URL via ctrl-V

Op onze website is het gebruikelijk dat bij gebruik van externe links je een nieuw scherm opent.
Doe dit door het veld Target/Doel op 'Open in nieuw window' te zetten.

handl link button002

Klik op tabblad Advanced/Speciaal en vul 'uk-button' in in het veld Classes.

handl link button003

Klik op Insert/Invoegen om de knop in te voegen in het artikel.

Vertrouwd en Veilig

Het bericht is verzonden

Het bericht is verzonden aan de vertrouwenspersoon en deze zal contact met je opnemen op de wijze die jij hebt gekozen.

Wat is een vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is iemand waarmee je in vertrouwen kunt praten over ervaringen met ongewenst gedrag binnen of buiten de kerk. De vertrouwenspersoon is aanspreekpunt voor ieder gemeentelid.

De kerk wil een veilige plaats zijn voor iedereen. Toch kan er ongewenst grensoverschrijdend gedrag worden ervaren of gesignaleerd door iemand. Voor mensen die hiermee te maken hebben en die daar graag over willen praten, heeft de Hervormde Gemeente Ede een team van vertrouwenspersonen aangesteld. Bij hen kan je ook terecht als je een melding wilt doen.

Wat is een vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon is aanspreekpunt voor ieder gemeentelid. Het kan zijn dat je zelf ervaringen hebt met ongewenst gedrag, maar het kan ook zijn dat je dit signaleert bij anderen binnen de kerk.
Een vertrouwenspersoon is er dus voor iedereen die ongewenst grensoverschrijdend gedrag ervaart of signaleert. Dat kan zijn agressie, geweld, machtsmisbruik, seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, pesten of discriminatie. Een vertrouwenspersoon biedt in eerste instantie vooral een luisterend oor. Daarnaast kan een vertrouwenspersoon hulp en ondersteuning bieden bij het doen van een melding of een klacht.

Geheimhoudingsplicht

De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en gaat altijd vertrouwelijk om met jouw informatie. De vertrouwenspersoon mag niets doen met de informatie die jij geeft zonder jouw toestemming. De vertrouwenspersoon zal geen verdere stappen ondernemen zonder overleg. Er worden ook geen inhoudelijke mededelingen gedaan aan de kerkenraad of andere instanties.

Taken en verantwoordelijkheden van de vertrouwenspersoon

 • Het bieden van een luisterend oor
 • Het nagaan van de melding
 • Samen zoeken naar een goede aanpak
 • Het begeleiden van de melder ongewenst gedrag naar een oplossing toe
 • Inzichtelijk krijgen of een doorverwijzing noodzakelijk of wenselijk is
 • Het doorverwijzen naar de juiste instanties
 • Het geven van voorlichting over ongewenst gedrag
 • Het adviseren van kinderwerkers en teamleiders en leidinggevenden bij het voorkomen van ongewenst gedrag
 • Het (anoniem) rapporteren van meldingen en klachten aan de kerkenraden zodat evaluatie en aanpassing beleid kan plaatsvinden. E.e.a. is niet terug te voeren op individuele betrokkenen

Vertrouwenspersonen per wijk:

Je kunt contact opnemen met één van de vertrouwenspersonen. Je kunt zelf kiezen voor de vertrouwenspersoon van jouw eigen wijk of juist voor de vertrouwenspersoon van een andere wijk.

NEEM CONTACT OP

  

V&V in de gemeente

Binnen de Hervormde gemeente Ede willen we op een goede en respectvolle manier met elkaar omgaan. Geef je leiding in het jeugdwerk? Ga je namens de kerk op bezoek bij gemeenteleden? Ben je op een andere manier betrokken bij het kerkenwerk? Jouw relatie met gemeenteleden (jong of oud) is kwetsbaar. Wees op de hoogte van goede omgangsvormen:

 • Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente
 • Ik vertoon geen gedrag dat door de ander als seksueel getint kan worden opgevat (aanraken, taalgebruik, digitaal)
 • Ik ben als volwassene niet alleen in een ruimte met een minderjarige
 • Ik bescherm de ander tegen oneerlijk, respectloos en ongelijkwaardig gedrag
 • Ik maak geen misbruik van mijn macht tegenover een ander
 • Ik val de ander niet lastig en ik berokken de ander geen schade
 • Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen

Toerusting

Wil je handvaten hoe je het jeugdwerk in jouw gemeente veiliger maakt of wil je een (jeugd)avond organiseren rond dit onderwerp? Zoek je hiervoor werkvormen, brochures of verdiepingsmateriaal? Wil je in je bijbelstudiegroep over een veilige gemeente nadenken? Ga dan naar www.meldpuntmisbruik.nl

De gemeente moet een veilige plaats zijn voor iedereen. Deze website helpt u daarbij: www.protestantsekerk.nl 

Vertrouwd en Veilig

In de Hervormde Gemeente Ede willen we in vertrouwen een gemeenschap vormen, in het besef dat we door God aan elkaar gegeven zijn. Maar hoe voorkomen we dat er iets misgaat in de onderlinge verhoudingen? En als het fout loopt, waar kun je dan terecht?

 

HULP voor jou!
BINNEN DE HERVORMDE GEMEENTE

Ongewenste intimiteit, grensoverschrijdend gedrag, misbruik; ook in de kerk komt dit voor. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover.

NEEM CONTACT OP

 

Landelijke HULP
INSTANTIES EN ORGANISATIES

Wil je bij een instantie buiten de Hervormde Gemeente Ede een melding doen? Dat kan bij het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. Jongeren kunnen voor een (anoniem) gesprek bij Stichting Chris – Voorkom terecht. En natuurlijk kun je bij je huisarts en veiligthuis (niet christelijk) terecht.

LANDELIJKE HULP

 

NEEM CONTACT OP
BINNEN DE HERVORMDE GEMEENTE EDE

Binnen de Hervormde Gemeente Ede zijn per wijk één of meer vertrouwenspersonen  aangesteld. Met hen kan contact worden opgenomen. Jouw verhaal is bij hen in veilige handen en wordt niet met anderen gedeeld zonder jouw toestemming. Als jij je onveilig hebt gevoeld bij iemand binnen de kerk, en je wilt het delen, neem dan contact op. Ook in situaties waarin je vermoed dat dit speelt bij anderen kan je contact opnemen met één van onderstaande vertrouwenspersonen.

Wat is een vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is iemand waarmee je in vertrouwen kunt praten over ervaringen met grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk. Het kan zijn dat je daar zelf mee te maken hebt of dat je het signaleert bij anderen binnen de kerk.
Karel Slemmer
Karel
Oude Kerkgemeente
Karianne Veerman
Karianne
Oude Kerkgemeente
Arris van Deelen
Arris
Sionkerkgemeente
Joke Rekers
Joke
Bethelkerkgemeente
Jacobine van Spronsen-van Lankeren
Jacobine
Nieuw Kerkgemeente
Jan Schoppers
Jan
Nieuw Kerkgemeente
Wiljan de Jong
Wiljan
Arkgemeente
Evelyn Cirkel
Evelyn IMG klein
Arkgemeente
Annelene van Reenen
Annelene
Kleopasgemeente
Arjan van Vliet
Arjan
Kleopasgemeente


Als jij je onveilig hebt gevoeld bij iemand van de kerk kan je dit melden via een van de vertrouwenspersonen hierboven, ook als je liever anoniem blijft. Je kunt via dit formulier ook vragen stellen over misbruik in kerkelijke relaties en signalen of vermoedens delen.

 

NEEM CONTACT OP
INSTANTIES EN ORGANISATIES

Wil je bij een instantie buiten de Hervormde Gemeente Ede je verhaal doen? Dat kan bij het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties. Jongeren kunnen voor een (anoniem) gesprek bij Stichting Chris – Voorkom terecht.

Chris
chris weblogo
Voor jongeren: een (anoniem) gesprek bij Stichting Chris
SMPR
smpr weblogo
Ook voor jongeren, voor een (anoniem) gesprek bij het meldpunt seksueel misbruik in de kerk
Het Meldpunt
logo meldpuntmisbruik
Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties.
Veilig Thuis
veilig thuis logo234x
Huiselijk geweld en kindermishandeling.

 

(#511) Externe bronnen over gratis VOG voor kerken

Meet Inn

Meet InnMeet-Inn vervult een diaconale opdracht , namens de participerende kerken in de regio Ede. Vanuit deze opdracht wil Meet-Inn present zijn in de samenleving door een gastvrije plek te bieden aan mensen die door omstandigheden een klein netwerk hebben of zich in een sociaal isolement voelen. Ontmoeting, ontspanning en ondersteuning zijn daarbij centrale thema's, waaraan door een deskundig team van vaste medewerkers en vrijwilligers vorm en inhoud wordt gegeven. Waar dit voor de gasten wenselijk is, wordt bij het realiseren van de dienstverlening samengewerkt met andere organisaties. Contactpersoon vanuit de diaconie is Jan Cirkel.

Meet-Inn is aandacht, je thuis voelen, veilig, genieten van gezelligheid, mensen leren kennen, leuke dingen samen ondernemen, jezelf ontwikkelen, meedoen, ideeën opdoen, ...

Meedoen? Meewerken? Neem contact op als je meer wilt weten over ons aanbod aan activiteiten, of over ons aanbod aan vrijwilligerswerk!

Meet-Inn Inloopcentrum, Notaris Fischerstraat 10, 6711 BC Ede, 0318-650187, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.meet-inn.nl

Een gemiddelde week van Meet-Inn ziet er als volgt uit:

Maandag

14.00-15.30 Zinvol Café – Een gezellige en verdiepende middag over zingeving. Elke 1e maandag van de maand. Opgeven is niet nodig.

Dinsdag

11.30-13.30 Break-Inn - Inloop en lunch voor dak- en thuislozen. Elke dinsdag.

15.00-18.00 Open inloop – Loop binnen, drink koffie, maak een praatje, doe een spelletje of lees de krant. Vrije inloop. Elke dinsdag.

16.00-17.00 Taalgroep - Kom ook oefenen met Nederlands spreken. Lekker praktisch, over de dingen die je dagelijks tegenkomt.
Schuif ook aan!

18.00-19.00 Maaltijd – Een gezonde en gezellige warme maaltijd. Opgeven is nodig, uiterlijk 15.00 uur diezelfde dag. Elke dinsdag. Kosten: € 4,50.

19.00-21.00 Open inloop – Loop binnen, drink koffie, maak een praatje, doe een spelletje of lees de krant. Vrije inloop. Elke dinsdag.

Woensdag

10.00-12.00 Senioreninloop – Een gezellige inloop voor senioren! Opgeven is  niet nodig. Eens in de twee weken, elke woensdag in de oneven weken.

15.00-18.00 Open inloop – Loop binnen, drink koffie, maak een praatje, doe een spelletje of lees de krant. Vrije inloop. Elke woensdag.

16.00-17.00 Taalgroep - Kom ook oefenen met Nederlands spreken. Lekker praktisch, over de dingen die je dagelijks tegenkomt.
Schuif ook aan!

18.00-19.00 Maaltijd – Een gezonde en gezellige warme maaltijd. Opgeven is nodig, uiterlijk 15.00 uur diezelfde dag. Elke woensdag. Kosten: € 4,50.

19.00-21.00 Open inloop – Loop binnen, drink koffie, maak een praatje, doe een spelletje of lees de krant. Vrije inloop. Elke woensdag.

Donderdag

11.30-13.30 Break-Inn - Inloop en lunch voor dak- en thuislozen. Elke donderdag.

15.00-18.00 Open inloop – Loop binnen, drink koffie, maak een praatje, doe een spelletje of lees de krant. Vrije inloop. Elke donderdag.

16.00-17.00 Taalgroep - Kom ook oefenen met Nederlands spreken. Lekker praktisch, over de dingen die je dagelijks tegenkomt.
Schuif ook aan!

18.00-19.00 Maaltijd – Een gezonde en gezellige warme maaltijd. Opgeven is nodig, uiterlijk 15.00 uur diezelfde dag. Elke donderdag. Kosten: € 4,50.

19.00-21.00 Open inloop – Loop binnen, drink koffie, maak een praatje, doe een spelletje of lees de krant. Vrije inloop. Elke donderdag.

19.30-21.00 Bordspelavond - Supergezellige bordspelavond. Opgeven is niet nodig. Elke donderdag.

Vrijdag

12.00-14.00 Seniorenmaaltijd - Een gezonde en gezellige warme maaltijd tussen de middag. 12.00 inloop, 12.30-13.30 maaltijd. Opgeven is nodig, uiterlijk 9.30 uur diezelfde dag. Elke eerste vrijdag van de maand. Kosten: € 4,50.

19.00-21.00 Open inloop  Loop binnen, drink koffie, maak een praatje, doe een spelletje of lees de krant. Vrije inloop. Eens in de twee weken op vrijdag: elke even week.

19.30-21.00 Bingo - Een spannend spelletje Bingo is altijd gezellig! En natuurlijk zijn er leuke prijsjes. Kosten: € 1,- Opgeven is niet nodig. Eens per maand.

Zaterdag

10.00-12.30 Repair Café Ede – Weggooien? Mooi niet! Neem je kapotte spullen mee naar het Repair Café en repareer het samen. Opgeven is niet nodig. Elke 3e zaterdag van de maand. Kosten: vrijwillige bijdrage.

17.30-20.30 Maal-met-Tijd - Een gezonde en gezellige drie-gangen-maaltijd. 17.30 inloop, 18.00-19.30 maaltijd, 19.30-20.30 inloop. Opgeven is nodig, uiterlijk 15.00 uur diezelfde dag. Eens in de twee weken op zaterdag: elke even week. Kosten: € 4,50.

Google formulier maken en in artikel opnemen

In dit artikel leer je hoe je een invul formulier maakt via Google Formulieren en deze vervolgens in de gemeente website integreert.

Als je nog geen Google account (email adres eindigend op @gmail.com) kun je die hier gratis aanmaken.

Maak vervolgens het Google Formulier aan via https://docs.google.com/forms/u/0/.
Een goede handleiding kun je hier vinden.

Als het formulier klaar is, maak je een nieuw artikel aan op onze website. Het mooist is om een intro (1) in het artikel te maken en als men op Lees meer... klikt (2), krijgt men het formulier te zien. Zie onderstaande afbeelding.

handl form artikel maken

Klik op [Toggle Editor], dit is stap 3 in bovenstaande afbeelding.

Schakel nu terug naar het Google formulier en kopiëer de Embed kode van het formulier. Zie de stappen in onderstaande afbeelding.

handl form embed ophalen

Ga terug naar het artikel en plaats de cursor achter '<p>&nbsp;</p> ' en druk op Enter.
Plak de embed code door op <ctrl>-V te drukken. Met het volgende resultaat (klik op de afbeelding voor een vergroting):

handl form artikel embed

Bewaar en test het artikel.

Indien het formulier bij het testen te breed (valt uit stramienen) of te hoog (je krijgt dan een scroll balk) is, kun je met de waarden bij 'width' en 'height' spelen om het passend te krijgen.

Succes!

Gastvrijheid

Kerk in de wijk. Steeds meer mensen zijn de band met de kerk en het geloof kwijtgeraakt. Maar hebben we dan geen boodschap meer aan hen? Ja: om te beginnen om te laten merken dat we tijd en aandacht voor hen hebben.

Lees meer

Hulp bij kerkomroep

PC en laptop

kerkdienstgemist.nl werkt in de meeste webbrowsers. Op oude trage computers wordy met de Chrome webbrowser de beste resultaten behaald.

Indien het niet werkt, dan kunt u altijd nog rechtstreeks naar: www.kerkdienstgemist.nl (Oude kerk, Sionkerk, Nieuwe kerk, Bethelkerk, De Ark, Kleopasgemeente)

 

Tablet en mobiel (Android en Apple)

Kerkdienstgemist heeft ook een App waarmee u de diensten kunt bekijken. Klik op Google Play als u een Android apparaat hebt of op App Store voor Apple.

google play badgeDownload on the App Store Badge NL RGB blk 100317

Werkgroep Duurzaamheid

WerkgroepDe Werkgroep Duurzaamheid is ingesteld door de Algemene kerkenraad van onze Hervormde gemeente.
-Dit n.a.v. het hoofdstuk Duurzaamheid opgenomen in haar Beleidsplan voor 2016-2020.
-Een doel van de Werkgroep is; het stimuleren van aandacht voor "Duurzaamheid" binnen onze Hervormde Gemeente.
-Daarom heeft de Werkgroep de volgende website met actuele informatie over “Duurzaamheid” gemaakt.
-Zie; http://duurzaamheidhervormdede.jimdo.com/

Agenda (JEvents) bewerken

Activiteiten worden onderverdeeld in categorieën.

LET OP! Categorieën worden door de webmaster onderhouden omdat het de werking van de website beïnvloed.

Activiteiten worden onderhouden via het Administratiepaneel. Ga in het administratiepaneel naar menu Componenten / JEvents.

Een activiteit kent veel instellingen, deze handleiding beperkt zich tot:

 1. activiteiten die beginnen en eindigen op dezelfde dag (meest gebruikt)
 2. activiteiten die zich periodiek herhalen zoals wekelijks of tweewekelijkse kringavond
 3. activiteiten die zich onregelmatig herhalen maar wel altijd op dezelfde tijd plaatsvinden

1. Activiteiten die beginnen en eindigen op dezelfde dag (meest gebruikt)

Klik op Nieuw, voer de Titel van de activiteit in en onder welke categorie deze valt.

Vul altijd een categorie in die voor jou is gemaakt. Is die er niet, vraag dit dan aan bij de webmaster.

Laat het Toegangsniveau en Status ongemoeid.

Vul de Start en Einddatum in en let op dat de tijd na elkaar valt als de activiteit op dezelfde dag valt. Je kunt de tijd ook invullen als 1100 (zonder dubbele punt) voor de snelheid. 

Laat het Herhaaltype op 'Geen herhaling' staan. dan zal de activiteit eenmalig getoond worden en zodra de datum en tijd voorbij is zal de activiteit niet meer getoond worden.

Experimenteer met het invullen van de Omschrijving, Locatie, Contact en Extra informatievelden en test hoe dit er uit komt te zien op de website.

Notitie: Hoewel alleen het veld Omschrijving Edit-knoppen laat zien om de opmaak van de tekst te beïnvloeden, accepteren de andere velden ook html. Als je daar kennis van hebt dan kun je html gebruiken om ook die velden op te maken of bijvoorbeeld een link in te voegen naar een Locatie.

Bewaar de activiteit door op Opslaan of Opslaan & sluiten te klikken en bekijk hoe het er op de website uitziet.


2. Activiteiten die herhaald worden

Er zijn 5 soorten herhaaltypen:

 1. Dagelijks
 2. Wekelijks *)
 3. Maandelijks
 4. Jaarlijks
 5. Onregelmatig *)

*) Worden behandeld in deze handleiding, de rest niet omdat het eenvoudig is af te leiden van andere typen.

Wekelijks

Vooral bij het maken van activiteiten die wekelijkse of tweewekelijks terugkeren, kan het handig zijn dit in één Activiteit vast te leggen. Op de website wordt dan elke dag dat de herhaling plaatsvindt, de activiteit getoond. Je kunt hiermee het onderhoud dat je er aan hebt drastisch beperken.

De activiteit aanmaken en invullen werkt zoals onder paragraaf 1 is uitgelegd. Let op, het is belangrijk dat de Begin datum / tijd en Eind datum / tijd goed wordt ingevuld, uitgaande van de eerste dag dat de activiteit plaatsvindt.

Bij Herhaal type klik je op het gewenste type, in dit voorbeeld Wekelijks.

Vervolgens geef je aan of de activiteit elke week (1), tweewekelijks (2) etc. gaat plaatsvinden. Geef met Aantal herhalingen OF Herhalen tot aan hoe vaak of tot wanneer de activiteit herhaald moet worden.

Onder Per dag is al automatisch de weekdag geselecteerd. Wil je meer avonden per week selecteren, doe dit dan zorgvuldig en bekijk het resultaat op de website. Als je niet weet wat je moet doen, dan kun je het beste dit veld ongemoeid laten.

Bewaar de activiteit door op Opslaan of Opslaan & sluiten te klikken en bekijk hoe het er op de website uitziet.

Notitie: Als er onderbrekingen in de herhaling zitten, dan kun je overwegen voor elke aaneengesloten periode een herhalende activiteit aan te maken. Je begint dat met een activiteit die loopt tot de eerste onderbreking en na opslaan selecteer je de activiteit doormiddel van een vinkje te zetten en de knop Kopieer & Bewerk aan te klikken. Wijzig de kopie vervolgens zodat deze de tweede periode beslaat. Etc. Natuurlijk kun je dit ook bereiken met het Herhaal type Onregelmatig zoals hieronder wordt uitgelegd.

Onregelmatig

Als een herhaalde activiteit (telkens met dezelfde begin- en eindtijd) erg onregelmatig plaatsvindt, dan kan dit ingesteld worden met het Herhaal type Onregelmatig.

De activiteit aanmaken en invullen werkt zoals onder paragraaf 1 is uitgelegd. Let op, het is belangrijk dat de Begin datum / tijd en Eind datum / tijd goed wordt ingevuld, uitgaande van het eerste moment dat de activiteit plaatsvind.

Selecteer Herhaal type Onregelmatig.

Klik op het kalender selectie icoontje en selecteer de datum van het tweede moment dat de activiteit plaatsvind.

Deze wordt in de verzamelbox onder de knop getoond. Je kunt ze daar ook weer verwijderen.

Herhaal dit tot alle data ingevuld zijn.

Bewaar de activiteit door op Opslaan of Opslaan & sluiten te klikken en bekijk hoe het er op de website uitziet.

Duurzaamheid: film Before the Flood

before the flood 1020x610Op de gewijzigde datum; maandag 13 maart 2017, 19.30 uur wordt in de Brink (Bennekom) de indrukwekkende film "Before the Flood" vertoond.

De beroemde acteur Leonardo di Caprio heeft gedurende twee jaar de aarde rondgereisd om de gebieden te bezoeken die nu al enorm te lijden hebben onder de gevolgen van de opwarming van de aarde. Hij sprak niet alleen met vooraanstaande wereldleiders die indringend om actie vragen tegen de opwarming, maar ook met enkele klimaatsceptici.
Na afloop van de vertoning van de film gaan we met elkaar in gesprek onder leiding van weerman en christen Reinier van den Berg.

Van Harte uitgenodigd!

Lees meer

Vakantieweken

Vakantieweken

Vakantie is iets om naar uit te kijken en met plezier op terug te kijken. Iedereen heeft er van tijd tot tijd behoefte aan om even uit zijn eigen omgeving weg te zijn, andere streken te bezoeken en andere mensen te ontmoeten. Op vakantie gaan, is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je op leeftijd bent, kan het organiseren van je vakantie een opgave zijn. Als je hulpbehoevend bent, kun je vanwege de vereiste zorg lang niet overal terecht.

Voor al deze mensen organiseert de diaconie van onze Hervormde Gemeente al jarenlang vakantiemogelijkheden.

Vakantieweek voor ouderen

Elk jaar wordt er een vakantieweek georganiseerd voor senioren van 65 jaar en ouder, die zich in hoge mate zelf kunnen redden en die door 1 persoon geholpen kunnen worden. Er is een eigen staf van 7 vrijwilligers, waaronder 3 verpleegkundigen, die zorg dragen voor ontspanning, de uitstapjes en lichte verzorgende handelingen. Het vervoer geschiedt per bus. De kosten voor een 1- persoonskamer bedragen € 745,- en voor een 2- persoonskamer € 675,-

 

foto OotmarsumDit jaar hopen we DV van 2 t/m 9 september 2023 naar Stadshotel Ootmarsum te Ootmarsum te gaan.

 

Inschrijving:

Inschrijving voor de vakantieweek ouderen geschiedt door de wijkdiakenen. Heeft u belangstelling of weet u iemand die hier mogelijk voor in aanmerking komt, neemt u dan contact op met u wijkdiaken, of de onderstaande contactpersonen.

Contactpersoon vakantieweek ouderen:
Kees en Klazien van de Weerd
Tel: : 0318-650866
e-mail :Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vakantieweek Nieuw Hydepark 

De vakantieweek Nieuw Hydepark is speciaal bedoeld voor al diegene die niet meer zelfstandig op vakantie kunnen. In het volledig voor rolstoelen aangepaste vakantiecentrum Nieuw Hydepark in Doorn kunt u genieten van een ontspannen week vakantie. Er is een uitgebreide staf van +/- 25 personen, waaronder verpleegkundigen, op een groep van maximaal 39 deelnemers. Het vervoer naar het Nieuw Hydepark gebeurt indien nodig met aangepast vervoer. De kosten voor deze vakantieweek zijn € 820,00 per persoon (all-in). Voor 2023 staat de vakantieweek gepland voor de periode
van  4 t/m 11 november.

Inschrijving:

Inschrijving voor de vakantieweek Nieuw Hydepark geschiedt door de wijkdiakenen. Heeft u belangstelling of weet u iemand die hier mogelijk voor in aanmerking komt, neemt u dan contact op met u wijkdiaken, of de onderstaande contactpersoon.

Contactpersoon vakantieweek Nieuw Hydepark:
Dhr. Cor van Kessel
Tel : 06-12588881
email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         

Wat haalt het uit? (Interview)

DNF 2016 06 vdHeuvelSoms bekruipt je dat gevoel. Mensen vluchten in massa’s weg en er ontstaan opvangkampen waarvan de tranen je in de ogen springen. In de nieuwsflits –die op 19 juni in de kerken is uitgedeeld- komt de vraag ‘ Wat haalt het uit?’ aan de orde. Hoe ervaar je “iets” doen in een omgeving waar uitzichtloosheid het lijkt te winnen? Dan blijkt het geloof als drijvende kracht toch de moed te geven om verder te gaan.

Evert-Jan van den Heuvel is vrijwilliger bij de recreatieruimte van de noodopvang voor vluchtelingen in Ede. In het gebouw bij de Mauritskazerne worden ruim 350 vluchtelingen tijdelijk opgevangen totdat ze verhuizen naar een asielzoekerscentrum, waar de procedure van de asielaanvraag begint. Een paar vragen over het werk en de motivatie aan Evert-Jan.

Lees meer

Wat is...?

Ook jij stelt deze vraag wel eens over het christelijk geloof, de kerk of de Bijbel. Uit interesse of omdat je op zoek bent naar antwoorden...

De Hervormde kerken van Ede heten je daarom van harte welkom! De kerk is een gemeenschap van christenen die op zondag en door de week bij elkaar komen om bezig te zijn met hun geloof in God. Dat kan door samen uit de Bijbel te lezen, te zingen of te bidden.
Op zondag worden er kerkdiensten gehouden. Door de week komen gemeenteleden bij elkaar voor bijvoorbeeld een kring, cursus of gebedsavond.

In de christelijke kerk geloven we in God. Hem mogen we onze Vader noemen. Zijn zoon Jezus kwam naar deze aarde om te lijden en te sterven voor onze zonde, om ons weer bij God te brengen. Ook geloven we in de Heilige Geest, die gezonden werd na de hemelvaart van Jezus. In de Bijbel wordt de Heilige Geest ook wel pleitbezorger genoemd.

Je bent welkom in de kerk om mee te doen, of je nu gelooft of zoekt! We geloven dat de Bijbel ook vandaag de dag nog relevant is en een boodschap heeft.

Via deze pagina lees je meer informatie over onderdelen van het christelijk geloof. Hopelijk vind jij hier ook je antwoord(en), of je nu gelooft of zoekt...

Vacatures

Vacatures binnen onze wijkgemeenten en andere organisaties verbonden aan de Hervormde gemeente Ede.

Delen in overvloed

delen in overvloed

Op zaterdagmorgen 5 maart werd in de Bethelkerk een actiemorgen georganiseerd met als doel aandacht schenken aan het HGJB project ‘Delen in overvloed’.

In dit diaconale HGJB-project stonden we stil bij de vraag: hoe delen we van de overvloed die God ons geeft? Samen met de kerk van Colombia en Mexico willen we meer geven om mensen met minder. 

Lees meer

Diaconaal werk – werkt aanstekelijk

gerda vuurtorenWerken met gehandicapten, op bezoek bij ouderen, knutselen met mensen die eenzaam zijn – wellicht vraag je je eerst af of het wel bij je past.

Tal van vragen kunnen in je opkomen en in ieder geval heb je het (tot nu toe) niet eerder gedaan. Bij discipel-zijn in de gemeente hoort ook dat je soms door een ander aangestoken kunt worden tot bepaald vrijwilligerswerk. Gerda is zo’n voorbeeld. Doordat Miny haar vroeg om mee te gaan met een vakantieweek en omdat Ankie haar meenam naar de Vuurtoren is ze nu vaste vrijwilliger. Door een paar vragen aan haar te stellen brengen we dit vrijwilligerswerk wat dichterbij.

Lees meer

Mantelzorg en onze jongeren

bloemen mantelzorgJaarlijks is het op 10 november de dag van de mantelzorg. Ook als diaconie besteden wij daar elk jaar aandacht aan en de meeste wijkgemeentes zetten op hun eigen wijze de mantelzorgers in het zonnetje. 

Ook de Kleopasgemeente heeft haar mantelzorgers een blijk van waardering gegeven in de vorm van een bos bloemen. Dat wordt altijd zeer gewaardeerd door hen die de zorg verlenen.

Lees meer

Artikel zoeken op categorie is verborgen

Met het nieuwe redactiepaneel (dec 2015) is het nog steeds mogelijk artikelen te selecteren op Categorie, maar dat zit verstopt achter de knop Zoekmiddelen.

handl zoekmiddel01

Klik op de knop Zoekmiddelen naast het Zoekvak en alle extra opties verschijnen.

Nieuw is ook dat als je 'Selecteer categorie' gebruikt, er in dat uiklapmenu een zoekvlak ontstaat waarmee je op naam kunt zoeken.

Nieuw Hydepark

RVH 133Een positief virus. Zo noemen de meeste vrijwilligers van het Nieuw Hydepark de vakantieweek. "Als je eenmaal meegaat dan ben je ermee besmet," aldus Sjany van de Kamp, een trouwe vrijwilliger van de vakantieweek.

Deze hele week staat in het teken van de gasten. Het zijn vooral mensen die intensieve zorg en begeleiding nodig hebben vanwege ziekte, een lichamelijke beperking of ouderdom. Daarnaast worden zij goed begeleid, krijgen zij veel aandacht en indien nodig worden ze door de vrijwilligers verzorgd.

 

Lees meer

Ik wil een ander helpen

Binnenkort doen wij u hier wat suggesties. Neem alvast de comissies rechts in het menu door. Veel comissies zijn nog op zoek naar extra vrijwilligers.

Kerstgroet

De kerstgroet wordt jaarlijks vlak voor de kerstdagen georganiseerd en is gericht op de ouderen van de gemeente boven de 75 jaar en de langdurig zieken.

Deze ouderen ontvangen een kerstattentie en zij die hun partner verloren hebben  ( in dat jaar ) krijgen er ook een dagboekje bij.

De commissie doet de voorbereidingen voor het uitdelen van de kerstattentie.

Door vrijwilligers worden de kerstattenties en dagboekjes verspreid in de wijken.

De commissie bestaat uit 4 personen waarvan 1 diaken en wordt geleid door Kees van de Weerd  tel: 06 48 50 71 47.

Kerk & Minima

Het doel van de commissie is om de bewustwording voor de minima in de (kerkelijke)gemeente te vergroten. Dit doen wij o.a. door een aantal keer per jaar een folder, de Diaconale Nieuwsflits in de kerkgebouwen te verspreiden. Tevens is deze ook op deze website te vinden.

Elk jaar wordt er in de maand mei de actie vakantiegelddelen georganiseerd, met als doel geld in te zamelen voor de minima die niet op vakantie kunnen gaan, of geen geld kunnen uitgeven aan leuke uitjes e.d. De commissie vraagt aan de gemeenteleden een klein deel van hun vakantiegeld af te staan. Elk jaar kunnen wij aan ca. 50 gezinnen een mooi bedrag schenken

De commissie bestaat uit diakenen en gemeenteleden uit diverse wijken van onze gemeente en staat onder leiding van de diaconaal consulent.

Versterking gewenst:
Een dame uit een willekeurige wijkgemeente zou een mooie aanvulling zijn. Om ook vanuit het vrouwelijk oogpunt bepaalde zaken te kunnen bekijken

Hulpverlening wereldwijd

Het doel van de commissie is het werelddiaconaat onder de aandacht van de gemeente te brengen en het diaconale bewustzijn ten opzichte van onze verre naaste te vergroten door voorlichting en het organiseren van collectes.

De commissie bestaat uit vier diakenen en staat onder leiding van diaken Gert Jan Jansen. De collectegelden worden besteed via organisaties die door de gehele gemeente gedragen worden. Bij rampen  kan in overleg met het moderamen van de diaconie een extra-collecte georganiseerd worden.

De commissie doet het volgende:

·       Zoekt projecten / bestemmingen voor de wereldwijd-collecten.(18 per jaar)

·       Schrijft stukjes voor de kerkbode om bekendheid aan de collecten te geven.

·       Verspreidt een aantal keren per jaar folders in de kerken.

·       Doet voorstellen voor een project voor het HAC.

·       Verzorgt een artikel in de folder voor bid- en dankdag, in overleg met kerkrentmeesters.

Ouderenwerk

Doelstelling van deze commissie is het contact warm houden tussen de diaconie en ouderen van de  Hervormde gemeente. Doelgroep zijn de ouderen van 75 jaar en ouder.

Bezoekwerk
Vanuit de Ouderencommissie worden richtlijnen verstrekt voor het bezoekwerk. Er is afgesproken dat wij iedereen vanaf 75 jaar mogen benaderen en vragen of zij bezoek op prijs stellen. In de praktijk is dit bij de meeste zelfstandig wonende gemeenteleden eerst nog niet echt nodig en gewenst, maar op latere leeftijd wel. In de verzorgingstehuizen echter is bezoek meestal zeer welkom. Bij het verjaardag bezoek aan de ouderen die bezoek wensen, mag een presentje meegenomen worden. Eens in de 2 maanden wordt het blad „Lichtspoor" bezorgd. Het ouderenbezoekwerk wordt per wijk uitgevoerd.
Contactpersoon: mevr. A. van Veldhuisen, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 613342.

Ouderenmiddagen
In de periode van eind september t/m mei worden er elke dinsdagmiddag ouderenmiddagen gehouden. Deze middagen zijn gemeentebreed. Eerst wordt er een meditatie gehouden door een van de (emeriti)predikanten en daarna is er tijd voor een ontspannen programma. Ongeveer 6 keer per jaar wordt er een zgn. "Grote Middag" georganiseerd, waaronder ook een Kerst- en Paasmiddag. Voor de "Grote Middagen" wordt altijd een gast uitgenodigd. Deze middagen worden altijd aangekondigd in de Kerkbode. Iedere senior is van harte welkom!

De middagen worden gehouden in Rehoboth. Gaat u normaal op eigen gelegenheid naar de middagen maar heeft u nu vervoer nodig, wilt u dit dan melden bij mevr. Van Peursem, e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 650768? Dan probeert zij een chauffeur voor u te regelen. Verdere berichtgeving volgt nog.

Contactpersoon: Mevr.G. Redert, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel: 643123

Ook worden er in de afzonderlijke wijken ouderenmiddagen georganiseerd.
Dit wordt altijd aangekondigd in de Kerkbode onder de wijkberichten.

Jaarlijkse dagtocht
De "Rehobothleiding" organiseert ieder jaar een dagje uit voor ouderen. Er wordt een leuke dagtocht gemaakt in Nederland en onderweg wordt gezamenlijk gegeten. Meestal wordt deze dag in de tweede week van  mei gepland. Ook hier geldt, zie de Kerkbode voor de juiste datum.

Contactpersoon: Mevr. G. Redert, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel 643123

Vakantieweek
Vakantieweek voor ouderen zie onder Vakantieweken . (Klik op dit item)

Van harte welkom
Tenslotte nodig ik u als oudere van harte uit om naar de verschillende activiteiten, die vanuit het ouderenwerk worden georganiseerd, toe te komen. Veel vrijwilligers zetten zich hier graag voor in. Het hebben van contact, deelnemen aan een activiteit en het met elkaar bezig zijn vanuit Gods Woord worden door de huidige deelnemers erg gewaardeerd. Daarom de oproep tot slot: KOM en DOE MEE! Hoe meer zielen, hoe meer contact en vreugd!

Arnold Snetselaar, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., voorzitter van de Ouderencommissie

Diaconale zondag

De diaconale zondag wordt eenmaal per jaar gehouden en wordt voorbereid door diakenen, uit elke wijkgemeente één. Deze commissie wordt voorgezeten door de diaconaal consulent.

Doelstelling van deze diaconale zondag is gemeenteleden toe te rusten met het diaconale gedachtegoed. Door de commissie wordt een thema bepaald en daar wordt een Bijbelgedeelte bij gezocht. Om richting te geven aan de dienstdoende predikanten wordt een preekschets voorbereid en voor de gemeenteleden een hand-out.

...

ANBI Diaconie

Algemene gegevens:

Naam ANBI:  Diaconie van de Hervormde Gemeente Ede 
Telefoonnummer: 0318-610438
RSIN/Fiscaal nummer: 806202506
Website: www.hervormdede.nl/diaconie
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres: Driehoek 11-A
Postcode en Plaats: 6711 DH EDE
Bankrekeningnr.: NL09RABO0373736916

Het KVK nummer van de Diaconie is 76369935.

De Hervormde gemeente te Ede is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven "een gemeente is de gemeenschap die, geroepen tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten ".

De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt. (Kerkorde artikel X lid 3).

De Diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 2 van de kerkorde.

De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk.

Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten, diaconieën en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de diaconie van de Hervormde Gemeente te Ede.

Samenstelling bestuur:

 Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de Algemene Kerkenraad en wordt gevormd door een deel van de ambtsdragers uit de 6 wijkgemeenten. De Algemene Kerkenraad bestaat uit de volgende ambtsdragers, die volgens rooster door en uit de wijkkerkenraden zijn aangewezen, en uit een aantal boventallige leden:

- 3 predikanten;
- 3 ouderlingen;
- 3 ouderlingen - kerkrentmeester;
- 3 diakenen;
- 3 boventallige leden.
Totaal 15 ambtsdragers.
Boventallige leden zijn:
- de preses en scriba van de AK; zij blijven op grond van Ord. 4-9-2 van de kerkorde, gedurende hun gehele ambtstermijn in functie,
- een jeugdouderling

Het College van diakenen telt minimaal 12 en maximaal 15 leden. Elk van de 6 wijkkerkenraden wijst twee leden aan.  Het aantal leden boven twaalf is boventallig.

Alleen de voorzitter, de secretaris en de penningmeester kunnen boventallig lid zijn. Het College van Diakenen is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en eigendommen van de diaconie. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art 3).

Doelstelling en Visie:

De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.

1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.

2 - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.

3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.

Beleidsplan:

Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via de link: beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland

In de bijlage van dit artikel kunt u een samenvatting vinden van het beleidsplan van de Hervormde Gemeente Ede over de periode 2016-2020.

Beloningsbeleid:

De beloning van diakonale medewerkers – indien aanwezig - is geregeld in de 'Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland'. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze links: Generale regelingen Protestantse Kerk in Nederland & Arbeidsvoorwaarden kerkelijk medewerkers

Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

Verslag activiteiten:

De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een
levende gemeente. Dat doen zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u op website van de diaconie aan.

Voorgenomen bestedingen:

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk diaconaal werk vertoont een grote mate van continuïteit:

In de kolom begroting in het overzicht van Baten en Lasten is dit cijfermatig in beeld gebracht.

Verkorte staat van baten en lasten met toelichting:

Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen van de diaconie in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.

De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.

Toelichting:

Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar gevraagd om hun bijdrage voor het diaconale werk van de diaconie van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.

Soms bezit een diaconie ook (enig) vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de diaconie nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de diaconie.

De ontvangen inkomsten van de diaconie worden besteed aan diaconaal werk, zowel plaatselijk, landelijk als wel wereldwijd in de vorm van ondersteuning van activiteiten en doorbetaling van voor specifieke projecten gehouden inzamelingen.

Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan de kosten van de eigen organisatie (eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijke diaconale werk van de kerk.

Onder lasten beheer en administratie zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de diaconale bezittingen.

 

ANBI Gemeente

Algemene gegevens:

Naam ANBI: Hervormde Gemeente te Ede
Telefoonnummer: 0318-610438
RSIN/Fiscaal nummer: 002569796
Website: www.hervormdede.nl
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres: Driehoek 11-A
Postcode en Plaats: 6711 DH EDE
Bankrekening nr.: NL03RABO0373718594

Het KvK nummer van het CvK is 76369854.

De Hervormde gemeente te Ede is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven "een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten ".

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 1 van de kerkorde.

De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Hervormde gemeente te Ede.

Samenstelling bestuur:

Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de Algemene Kerkenraad (AK) en wordt gevormd door een deel van de ambtsdragers uit de 6 wijkgemeenten. De Algemene Kerkenraad bestaat uit de volgende ambtsdragers, die volgens rooster door en uit de wijkkerkenraden zijn aangewezen, en uit een aantal boventallige leden:

- 3 predikanten;
- 3 ouderlingen;
- 3 ouderlingen - Kerkrentmeester;
- 3 diakenen;
- 3 boventallige leden.
Totaal 15 ambtsdragers.
Boventallige leden zijn:
- de preses en scriba van de AK; zij blijven op grond van Ord. 4-9-2 van de kerkorde, gedurende hun gehele ambtstermijn in functie,
- een jeugdouderling

 

Het College van Kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer  van de financiële middelen en de gebouwen van de gemeente, met uitzondering van diaconale aangelegenheden. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening.  Het college bestaat uit 12 ouderlingen-kerkrentmeester die door en uit de 6 wijkkerkenraden worden aangewezen (2 per wijk), voor de functies van penningmeester en secretaris zijn 2 boventallige kerkrentmeesters benoemd door de Algemene Kerkenraad. Het totaal aantal leden van het college is op dit moment 14. Verder  hebben zowel de Algemene Kerkenraad als het College van Kerkrentmeesters, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 3).

Doelstelling en visie:

De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.

1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.

2 - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.

3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.

Beleidsplan:

Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: Beleidsplan Protestantse Kerk in Nederland

In de bijlage van dit artikel kunt u een samenvatting vinden van het beleidsplan van de Hervormde Gemeente Ede over de periode 2016-2020.

Beloningsbeleid:

De beloning van de predikanten van onze gemeente is geregeld in de 'Generale regeling rechtspositie predikanten'. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, is geregeld in de ' Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland'. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland & Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland

Verslag Activiteiten:

De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad.

Voorgenomen bestedingen:

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk (of kerk-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: de predikanten of andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht van Baten en Lasten. is dit cijfermatig in beeld gebracht.

Verkorte staat van baten en lasten met toelichting:

Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de verwachte ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen. De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.

 

Toelichting:

Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de kerkleden wordt elk jaar via de Actie Kerkbalans gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.

Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen. Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming. De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.

Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van  monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.

Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.

Daarnaast worden de ontvangen inkomsten besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.

Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.

Afbeelding verkleining voorkomen

Alleen voor speciale situaties gebruiken!

Een afbeelding in een artikel wordt door het systeem automatisch verrkleind om meer eenheid in de layout van de artikelen te verkrijgen. Echter, soms is dat onwenselijk en wil je de afbeelding met maximale omvang tonen. Om dit te doen, moet je het systeem vertellen dat deze specifieke afbeelding niet verkleind hoeft te worden. 

Gebruik deze functionaliteit nooit op de voorpagina van de website!

Selecteer de afbeelding en klik op afbeelding bewerken.

handl afbeelding voorkom verkleinen 001

Ga naar tabblad Geavanceerd en type in veld Klassen: nosmartresize

handl afbeelding voorkom verkleinen 002

Klik op Bijwerken en bewaar het artikel. De afbeelding wordt nu zo groot mogelijk getoond in het artikel.

Kerkdienstgemist

App logo kerkdienstgemist

Via de Kerkomroep App voor Apple en Android kunt u de diensten mee en terug luisteren van de Hervormde preekplaatsen in Ede. 

Installeren:  

HervormdEde.nl

hervormdedemobiel

De website van Hervormd Ede kan zeer goed op een mobiele telefoon bekeken worden. De modernste technieken zorgen ervoor dat de website zich aanpast aan het apparaat waarmee gesurft wordt. Of dit nu een PC, tablet of smartphone is, het ziet er altijd goed uit.

Vragen en antwoorden

Wanneer gemeenteleden (zeker ook: de kerkenraadsleden) uit Ede vragen hebben over het boek of hier een reactie op willen plaatsen, zou dit in de vorm van 'Vragen en antwoorden' op de website kunnen komen. Stuurt u uw vragen per mail toe aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Stand 5-11-2013: nog geen vragen gepubliceerd.

Een proefschrift over hervormd Ede

Op 18 november 2103 verschijnt het proefschrift over individualisering in de stroming van de Gereformeerde Bond, waarin hervormd Ede een centrale rol speelt. In de studie wordt gepoogd te beschrijven hoe de veranderingen in de samenleving (individualisering, dat individuen zelf keuzen willen maken) doorwerken op terrein van kerk en geloof. Wat gebeurt er daadwerkelijk in de Gereformeerde Bond en wat in concrete gemeenten en in het leven van kerkleden.

Landelijk is bestudeerd welke visies worden gehuldigd in de kring van de 'Gereformeerde Bond'. Daarbij komt ook de verscheidenheid naar voren omdat er ook sprake is van flanken in deze stroming. Daarnaast is een casusstudie verricht in Ede, om te beschrijven of individualisering op lokaal niveau doorwerkt en zo ja, hoe. Hierbij hebben de gemeenten rond de Oude Kerk (wijk 1 en deels wijk 3) en rond de Bethelkerk centraal gestaan. Het resultaat is een forse studie, die vanaf 18 november bij de lokale boekhandel te koop is (Paard van Troje, De Bron, Hardeman) voor de actieprijs van 24,50 (na 31 januari 29,50).

Belangstellenden voor de promotie zelf zijn hartelijk welkom op maandag 18 november om 13.30 uur in de aula van de Vrije Universiteit te Amsterdam (De Boelelaan 1105; laat even weten als u kunt komen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Het boek is verkrijgbaar via de bekende boekhandelaren.

Ik ben de kerkenraden en alle gemeenteleden die hebben meegewerkt in de vorm van interviews dankbaar voor hun openheid en betrokkenheid hierbij. Zonder u was deze studie nooit tot stand gekomen. Het boek geeft een uniek beeld over het kerkenraadsbeleid van twee wijken. Welk soort keuzen hebben de kerkenraden gemaakt en wat speelde daarbij mee? Als het gaat om de vijf behandelde onderwerpen blijkt direct de actualiteit:

 1. vermindering van het gezag van ambtsdragers;
 2. liturgische veranderingen;
 3. verminderen van de binding met de eigen kerkelijke gemeente;
 4. veranderingen in geloofsopvattingen;
 5. gewijzigde positie van de vrouw in de kerk.

Wat in Ede speelt zal elders met kleine veranderingen ook zo zijn. Elke situatie is niet iets anders, maar gemeenten en gelovigen ondergaan dezelfde invloed.
Mijn conclusie is niet schokkend, maar wel ingrijpend: veranderingen zetten zich langzaam door. Ze leiden tot een heel andere identiteit. Er is dus geen sprake van een stille revolutie, maar van een evolutie. Dit evolutieproces leidt niet vanzelfsprekend tot een voortbestaan op hoger niveau, maar dit is wel de uitdaging voor allen die leiding geven aan kerk of gemeente: ga positief inspelen op de gevolgen van individualisering. Tegelijk is dit niet het hoogste goed. De sociologische ontwikkelingen zijn onmiskenbaar, maar een theologische verwerking ervan is noodzakelijk. Op beide punten biedt deze studie aanknopingspunten. Het gesprek tussen sociologen en theologen is niet alleen interessant maar ook noodzakelijk voor de toekomst van de kerk, ook in Ede.

Teus van de Lagemaat
De stille evolutie. Individualisering in de Gereformeerde Bond
Dissertatie Vrije Universiteit Amsterdam (18.11.2013)
ISBN 978-90-8788-207-5
© 2013 BDUmedia, Barneveld
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie voor gastpredikanten

Geachte gastpredikant,

Welkom op de website van de Hervormde Gemeente Ede.
Deze pagina is bedoeld om u te informeren over onze preekplaatsen, communicatie en administratieve aangelegenheden.

Onze gemeente kent zeven preekplaatsen en mogelijk komt u binnenkort preken in een van onze diensten. Vanuit het Kerkelijk bureau krijgt u daartoe een herinnering via post of email. In die brief staat ook de informatie van deze pagina nog eens kort samengevat.

Overzichtskaart van de preekplaatsen (klik hier)

Ruim voor een preekbeurt in een van onze kerken krijgt u een emal om u te herinneren aan de afspraak. In diezelfde email kunt u ook een link vinden voor het ingeven van een kostendeclaratie (preekbeurt en optioneel een kilometervergoeding).
N.B. Als u deze email -nadat u hebt gepreekt- kwijt bent en u wilt de declaratie invoeren, dan kunt u de kostendeclaratielink opnieuw opvragen met dit formulier.

Voorwaarden Rehoboth Webwinkel

Betaling dient contant plaats te vinden bij het afhalen van de bestelling.
Neem bij het afhalen een afdruk mee van de email die u straks ontvangt op het door u opgegeven email adres.

Het totale bedrag te voldoen is zo goed mogelijk berekend.
Eventuele fouten zijn niet uitgesloten, het definitieve bedrag wordt bij betaling vastgesteld.

Door de voorwaarden te accepteren, bevestigt u dat de ingevulde naam en adresgegevens juist zijn.

Nieuwsbrieven beheren

Ga voorzichtig te werk met de Nieuwsbrieven! Het is nl. mogelijk dat je iets van andere wijken of jezelf kapot maakt zonder dat er een waarschuwing wordt gegeven. Als je de instructies hieronder nauwgezet volgt, kan er niks ernstigs gebeuren!

> Selecteer menu AcyMailing 6 uit het Componenten menu.

Voor het maken van een Nieuwsbrief heb je maar één menu optie nodig: E-mails

Ga vooral niet met menu optie Sjablonen onder menu Nieuwsbrieven in de weer! Sjablonen aanpassen is een delicaat werkje en mag alleen de webmaster doen.

Nieuwe nieuwsbrief maken

Bekijk dit Youtube instructiefilmpje. Het is van een oudere versie van AcyMailing 6, dus ze gebruiken het woord Campagne ipv E-mail, dit komt omdat deze versie nog sterk in ontwikkeling is.

Instructiefilm Hoe een Campaign te maken

Hier volgen nog wat aanwijzingen die niet in het filmpje zijn benoemd of inmiddels net iets anders werken.

Stap 0: E-mail aanmaken

Hoewel je een oude e-mail kunt dupliceren, is het verstandiger een nieuwe aan te maken via de knop '+ Aanmaken' rechtsboven in het scherm E-mails.
Kies vervolgens een 'Klassieke campagne' en klik op 'aanmaken' onderaan het scherm.

Stap 1: Kies sjabloon

Kies een van de sjablonen. Het kan zijn dat je de keuze moet bevestigen.

Je ziet nu een balk met proces stappen om de E-mail te maken en uiteindelijk te verzenden.

Stap 2: E-mail bewerken 

Laat de Campagnenaam altijd met een van de volgende afkortingen voor je wijkgemeente beginnen: KLEO, ARK of NKG
Omdat meerdere wijken gebruik maken van dit programma, kun je makkelijk de E-mail terugvinden.

Als je de E-mailvoorbeeldregel invult, zet er dan iets anders in dan de E-mail onderwerp. In veel email clients zoals Outlook en Mail, wordt die E-mailvoorbeeldregel getoond onder het E-mail onderwerp. Zet er bijvoorbeeld de eerste vier tot 10 woorden in van de eerste zin van het eerste artikel. Men krijgt dan een doorkijkje in wat er in staat.

Zet eventueel het schuifje bij Zichtbaar aan als je de nieuwsbrief in het archief op de website te tonen (als je die hebt - zo niet: vraag de webmaster). Deze staat standaard uit omdat in de nieuwsbrief privacy gevoelige informatie kan staan die men niet 'op het web' wil tonen.

Indien je Bijlagen wilt mee sturen, dan kun je met de knop Selecteer onder 'bijlagen' de bijlage uploaden en selecteren. Heb je meer bijlagen dan kun je met 'Voeg een nieuw bestand toe', extra bestanden toevoegen. De functie toont een nieuwe knop, herhaal de procedure.

Vul andere velden naar behoeven in (ik geef geen toelichting omdat ze voor zich spreken). 

Zorg dat je besluit met de knop 'Bewaar & doorgaan'. Je kunt altijd weer terug naar deze stap door op Email bewerken in de balk bovenin het scherm te klikken.

In deze stap kun je ook de Email bewerken met de blauwe knop. 

In de E-mail editor moet je de wijzigingen altijd bewaren door op Toepassen (diskette symbool) in de grijze balk te klikken. Niet vergeten!

Het werken met de drag & drop editor werkt vergelijkbaar met hoe het in het filmpje wordt getoond. 

Bijzonderheden:

- Afbeelding: jouw map staat in: stories/wijkXX  waarbij de XX je wijknummer is (Kleopas=02, Nieuwe kerk=04, de Ark 0607).

- Article: gebruikt om een artikel van je website te tonen. Dit werkt inmiddels erg goed. Experimenteer maar eens met de instellingen. Let op! Artikelen met afbeeldingen werken nog niet zo handig. Je kunt de afbeeldingen in de opties uit zetten.

- Tekst: Let op! Tekst altijd als kale tekst kopiëren (dus zonder opmaak), dit doe je door <ctrl><shift>-V te gebruiken.

Vergeet niet op Toepassen (diskette icoontje) te drukken.

klik op Bewaar en doorgaan om naar de volgende tab / stap te gaan.

Stap 3: Ontvangers

Koppel de verzendlijst aan de campagne door op de betreffende '+' te klikken. 

klik op Bewaar en doorgaan om naar de volgende tab / stap te gaan.

Stap 4: Instellingen verzenden

Let op! Dit is een belangrijke stap. Verkeerd invullen kan ervoor zorgen dat de E-mail in de spam folder van de ontvangers terecht komt, dat wil je natuurlijk niet.

In lichtgrijze tekst staat de naam en het emailadres achter 'Default:'.

Als je de naam of email wil veranderen, zorg dan dat in het veld Van naam en Antwoord-naar naam exact dezelfde tekst staat. Dit geldt ook voor het Van en Antwoord-naar email adres.

Geadviseerd wordt de Van naam en Antwoord-naar naam als volgt invullen: <wijknaam> (no-reply)  - voorbeeld: Kleopasgemeente (no-reply).
Als iemand toch onverhoopt antwoordt, dan komt de mail bij de webmaster terecht en die stuurt hem door naar jou. 

Hoewel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. prima werkt in de , kun je ook via de webmaster een eigen @hervormdede.nl email adres aanvragen. 

klik op Bewaar en doorgaan om naar de volgende tab / stap te gaan.

Stap 5: Testen

Voer vooral een test uit! Vul je eigen email adres in (als die er niet al staat) en verzend je test email. 

Stap 6: Samenvatting (controleren en verzenden)

Klik na jouw controle op 'Voeg toe aan de wachtrij' en daarna op 'Nu verzenden'. Sluit het scherm niet! Het duurt lang voordat alles verstuurd is (elke seconde een email) zodat de server niet als een spam server wordt aangemerkt. Pas als er staat dat het gereed is, kun je het pop-up scherm sluiten.

Probeer geen andere opties uit zoals 's nachts verzenden, dat is niet getest en het systeem is daarvoor ook niet ingericht.

Succes!

Financiën

De financiën van het jeugdwerk van de hervormde wijkgemeenten in Ede worden centraal beheerd. De jeugdouderling van de Algemene Kerkenraad is samen met de centrale penningmeester verantwoordelijk voor de jeugdwerkbegroting en de verdeling van het beschikbare budget over de verschillende wijken. De begroting omvat elk jaar ongeveer € 30.000 waarmee alle jeugdwerkactiviteiten worden bekostigd. Het grootste deel van dit bedrag is afkomstig uit de opbrengst van collecten tijdens de kerkdiensten en een beperkt deel betreft subsidie van de plaatselijke overheid.

Zie bijlage voor richlijnen voor leiders/penningmeesters van clubs en jeugdverenigingen.

U/jij kunt het Hervormde jeugdwerk steunen door een gift over te maken op bankrekeningnummer 92.50.00.833 t.n.v. Centraal Hervormd jeugdwerk Ede. Alvast hartelijk dank voor uw/jouw steun!

Jeugdpastoraat

Jeugdpastoraat is kortweg de zorg voor de kinderen, tieners en jongeren van de gemeente. Jeugdpastoraat is geen jeugdhulpverlening! De meeste kerkelijke jeugdwerkers en jeugdpastoraatwerkers zijn daarvoor niet deskundig genoeg en de christelijke gemeente is ook niet de meest geëigende plek voor professionele jeugdhulpverlening .

Eind 2010/begin 2011 hebben de jeugdambtsdragers, het Ministerie van predikanten en de AK ingestemd met het visiedocument jeugdpastoraat. Daarbij is besloten tot de oprichting van een centraal ondersteuningsteam voor jeugdpastoraat. Dit voorkomt dat elke wijk een team van deskundigen op het gebied van jeugdhulpverlening moet instellen of veel tijd moet steken in cursussen, wat toch een extra belasting is van jeugdambtsdragers die over het algemeen al veel tijd moeten steken in organisatorische werkzaamheden.

Het centraal ondersteuningsteam bestaat thans uit drie personen, met inbegrip van de boventallige jeugdouderling van de AK. De taken van het ondersteuningsteam bestaan uit: toerusting van jeugdambtsdragers en jeugdpastoraatwerkers van de wijken (naar behoefte), op verzoek adviseren bij probleemsituaties, ondersteuning bieden door het opstellen en aanbieden van protocollen en handleidingen en tot slot het organiseren van jaarlijkse bijeenkomsten voor jeugdambtsdragers en jeugdpastoraatwerkers om kennis en ervaring uit te wisselen.

Zie bijlage voor de Beleidsvisie Jeugdpastoraat. Heeft u vragen over het centraal ondersteuningsteam jeugdpastoraat, vragen over de aanpak van een probleemsituatie met een jongere of andere vragen, neem dan contact op met de jeugdouderling AK.

Het Jeugd Advies Team van wijk 2 heeft enkele pastorale brochures ontwikkeld:

 • Kinderen en echtscheiding
 • Kinderen en rouw
 • Kinderen en autisme

Organisatie

Jeugdwerkactiviteiten worden per wijkgemeente georganiseerd, zodat kinderen en jongeren altijd dicht bij huis naar activiteiten toe kunnen gaan. De jeugdouderlingen van de diverse wijken zijn met de kerkenraad verantwoordelijk voor het beleid en de coördinatie van de jeugdwerkactiviteiten in hun wijk. Daarbij worden ook veel vrijwilligers ingeschakeld om clubs en jeugdverenigingen te leiden, jongeren te bezoeken en ondersteuning te bieden aan jongeren.

Elke wijk heeft een jeugdraad. In een jeugdraad worden beleidsmatige en organisatorische zaken besproken en afgestemd. De Oude Kerkgemeente en Sionkerkgemeente werken intensief samen in een gezamenlijke jeugdraad. Voor meer informatie over het jeugdwerk in een bepaalde wijk kunt u een mail sturen naar de hierna benoemde contactpersonen.

De Algemene Kerkenraad (AK) heeft in 2009 een jeugdouderling aangesteld die het jeugdwerk vertegenwoordigt in de AK en contactpersoon is naar het Ministerie van predikanten en het college van Kerkrentmeesters. Deze zogeheten boventallige jeugdouderling heeft de volgende taken:

 • centraal aanspreekpunt voor afstemming tussen jeugdouderlingen en voor uitwisseling van kennis en ervaring;
 • coördinatie van financiële zaken (samen met de centrale penningmeester);
 • naar behoefte ondersteuning en advisering van (nieuwe) jeugdambtsdragers;
 • organisatie van centrale (toerustings)activiteiten.

Wilt u hier meer over weten of heeft u een specifieke vraag, neem dan contact op met de jeugdouderling AK.

Artikel - afbeelding invoegen

Menu: Inhoud > Artikelen

Uitzondering Kleopasgemeente
De Kleopas gebuikt een andere template waardoor het invoegen van een afbeelding afwijkt van de overige wijkgemeenten. Werk je voor een andere wijkgemeente dan de Kleopasgemeente, ga dan naar het kopje 'Overige wijkgemeenten'.

Een afbeelding wordt via het tabblad 'Afbeeldingen en links' ingevoerd in de velden Afbeelding introtekst en Afbeelding volledig artikel. Het gebruik ervan spreekt voor zich. Zorg er wel voor dat je een afbeelding kiest met de juiste verhouding. Om de verhoudingen aan te passen kun je dit artikel gebruiken.

 

Overige wijkgemeenten

Zorg dat afbeeldingen niet te groot zijn. Om een artikel te illustreren voldoet een afbeelding van 100 kb of kleiner prima. Een afbeelding kleiner maken kun je doen met bijvoorbeeld Microsof Office Picture Manager (Zit verstopt in de hulpprogramma's van MS Office). Het gereedschap: http://imageresizer.codeplex.com/ werkt ook aardig.

Zorg wel dat de afbeelding minimaal 250 pixels breed is.

Plaats in een artikel de cursor voor het eerste woord in de eerste zin. In het voorbeeld dus voor de 'D'.

handl-plaatje01

Klik op de knop 'Invoegen/bewerken afbeelding'.

handl-plaatje02

Een nieuw window wordt geopend.

handl-plaatje03

Klik vervolgens op het Upload icoon (1). Er wordt nog een window geopend. 

Als je niet weet hoe je bestanden uit bijvoorbeeld de Windows Verkenner naar het gebied "Drop files here" (2) kunt slepen, druk dan op Browse (3).
Na het selecteren van de afbeelding(en) staan ze klaar om naar de server ge-upload te worden. Klik op Upload.

handl-plaatje04

Selecteer vervolgens de afbeelding door er op te klikken (1).
Let op, klik altijd op het bestand zodat de velden bij (2) worden ingevuld.

handl-plaatje05

Zorg dat de Uitlijning en de Marge goed ingevuld zijn en klik op Invoegen.

handl-plaatje06

De afbeelding wordt in het artikel ingevoegd.

Om de afbeelding te wijzigen: klik op de afbeelding (wordt licht blauw) en klik op de knop "Invoegen/bewerken afbeelding".

De afbeeldingen worden na publicatie automatisch verkleind. In de intro van het artikel tot 250 pixels breed en in het hoofdartikel (na Lees verder...) tot 300 pixels.
Om dit te voorkomen lees je in een andere hoofdstuk.

NIEUW! (voor gevorderden...)

Er is ook een snelle manier om afbeeldingen in te voegen. Gebruik die alleen nadat je bovenstaande methode al eens gedaan hebt!

Om een plaatje in te voegen, open je de (Windows) Verkenner op je eigen PC. Selecteer het plaatje in de verkenner, sleep hem naar het tekstvak en laat hem 'vallen' in het tekstvak op de plek vlak voor de tekst. 

Er is ook een instructiefilmpje om dit onder de knie te krijgen: instructiefilmpje

 

 

Artikel Video invoegen

Het tonen van filmpjes zoals die van Youtube

Steeds vaker worden filmpjes van activiteiten gefilmd en die willen we dan tonen op onze website. In plaats van een link naar Youtube te maken worden de filmpjes getoond op hervormdede.nl alsof ze daar afgespeeld worden. 

Lees meer

Artikel bijlagen

In deze handleiding leer je een bijlage toe te voegen aan een artikel. Niet te verwarren met een document uit de Documenten bibliotheek.

Gebruik bij voorkeur geen Word of Excel documenten! Niet iedereen kan die documenten lezen op zijn/haar PC. Het is algemeen gebruikelijk om PDF bestanden te gebruiken. Indien je Word/Excel 2007 (of later) gebruikt dan kun je via menu: Bestand / Opslaan als, het PDF formaat kiezen.
Je kunt ook PDF bestanden printen nadat je een speciale PDF-printer hebt geïnstalleerd. Bijvoorbeeld het gratis: PDFCreator 

In het 'Artikel bewerken' scherm kan via de knop onder het witte vlak met de paperclip en tekst "Voeg bijlage toe" bijlagen worden toegevoegd.

Na het klikken op de knop "Voeg bijlage toe", verschijnt er een scherm waarmee bijlagen kunnen worden geladen naar de website en wordt er automatisch een verbinding met het artikel gemaakt. 

handl-bijlage02

Klik op de knop "Bestand kiezen" en selecteer de bijlage die op de PC staat.
Klik op de knop "Openen".

Het veld "Te tonen bestandsnaam (optioneel)" kan het best leeggelaten worden, tenzij de bestandsnaam op de PC een niets zeggende naam heeft. Gebruik bij voorkeur geen spaties in dit veld.

Voeg een korte "Beschrijving" toe van de bijlage en klik op de knop "Uploaden".

Nadat het bestand is geladen, wordt de bijlage in het artikel getoond.

Herhaal deze procedure voor eventuele meerdere bijlagen.

Liturgie tonen bij Kerkomroeppagina

Neem contact op met de webmaster als je deze optie wil gaan gebruiken.

Het is mogelijk om elke week de liturgieën van de ochtend en middagdienst op de pagina van de Kerkomroep te tonen. Zie de Kerkomroep pagina van de Kleopasgemeente voor een voorbeeld.
Je ziet daar ook dat oude liturgieën net zolang beschikbaar blijven in het Liturgie archief als er diensten beluisterbaar blijven op de kerkomroep.nl site.

Het mooie aan dit systeem is dat je niet zelf de liturgie na een week hoeft te archiveren, dit gaat vanzelf. Het enige waar je voor moet zorgen is dat de datums 'Start publiceren' en 'Beëindigen publiceren" goed wordt ingevuld. Daarover straks meer.

Liturgie maken

Maak een nieuw artikel aan en vul een titel in. De titel moet goed gekozen worden zodat het duidelijk is voor welke dienst het is.
Een voorbeeld: 07/08 09:00 Ds. W.G. Sonnenberg

Kies de categorie 'Liturgie' onder 'Erediensten' onder jouw Wijk en kopieer de liturgie die je hebt ontvangen van de voorganger in de artikeltekst

Aan de rechterkant, onder Publicatie opties vul je het veld Start publiceren in, vanaf wanneer het artikel gepubliceerd mag worden. Een goede vuistregel is 2 uur voor de dienst.

Vul bij Beëindig publiceren de zaterdag na de zondag in, bijna een week later dus. Zodra die zaterdag aanbreekt, zal het artikel automatisch verplaatst worden naar het Liturgie (archief) en zal het artikel twee maanden later automatisch verwijderd worden.

Als de liturgie niet verplaatst wordt, controleer dan eerst of het veld Beïndigen publiceren goed staat ingesteld. Als het dan nog niet werkt, post dan even een berichtje op het forum.

 

Documenten beheer

Op dit moment is het niet mogelijk documenten zelf toe te voegen.
Stuur het document naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en geef aan waar het moet komen en geef optioneel een korte omschrijving van het bestand.

Documenten beheer (later, niet nu)

Menu: Componenten > Phoca Download

Documenten kunnen beheerd worden via het component Phoca Download.

Helaas is ook in dit component het rechten mechaniek niet goed geïmplementeerd zodat iedereen overal bij kan.
Voorzichtigheid is dus geboden!

Klik op Bestanden om een bestand te wijzigen of toe te voegen.
Hoewel het invoerscherm enorm veel invulvelden laat zien, zijn er maar enkele die ingevuld hoeven te worden.

handl-documenten

Voer minimaal de Titel van het document in (de Alias mag leeg blijven).
Vergeet niet de Categorie te selecteren waarin het document terecht moet komen!
Klik op Selecteer bestandsnaam om een bestand te laden.

 

Fotoboek - foto's uploaden

Menu: Componenten > Ignite Gallery

Maximum bestandsomvang: 2300 kb per bestand, hoewel een bestand van 400 kb ook prima voldoet op een website! 
Tijdens het laden van de foto's worden de foto's teruggebracht naar maximaal 800x800 pixels. Dit is gedaan om dure server ruimte te besparen.

Het handigste is om via Categorieën de categorie op te zoeken waarin de foto's ge-upload moeten worden en dan op de link Beheer afbeeldingen (#) te klikken. Het # geeft aan hoeveel foto's al in de categorie aanwezig zijn.

handl-fotoboek02

Bij moderne browsers verschijnt er nu een vierkant waarin foto's gesleept kunnen worden.
Als je niet weet hoe dit werkt, dan kun je ook op de toets Add files klikken en één of meerdere foto's selecteren voor het fotoboek.

handl-fotoboek03

Zodra de foto namen in het vierkant staan moet je nog op de knop Start upload klikken.
De foto's worden geladen en getoond in de lijst onder het vierkant. 

Via deze lijst kunnen beschrijvingen aangepast worden en de foto Gedepubliceerd worden. Het is niet mogelijk om eenmaal aangemaakte Categorieën en geladen foto's te verwijderen om te voorkomen dat je per ongeluk andermans foto's verwijderd. Wel is het mogelijk te Depubliceren.
Wil je iets echt verwijderen, mail dan even naar de webmaster.

De foto's worden op een standaard manier getoond. Als je het album op een afwijkende manier wil tonen, neem dan even contact op met de webmaster.

Succes!

 • 1
 • 2
Kerkelijk bureau

 

Open van maandag t/m donderdag: 8.00u - 12.30u

Driehoek 11a - Ede
Tel. 0318 610438

Lees meer

Winkel van Sinkel openingstijdenWoensdag
10.00 - 12.00 alleen beneden
13.30 - 17.00 beneden en boven
19.00 - 21.00 beneden en boven

Zaterdag
10.00 - 12.00 alleen beneden

Lees meer

VEILIG MET iDEAL

Webwinkel