Bethelkerkgemeente Ede

Terugblik seniorenmiddag 17 april 2019

Terugblik seniorenmiddag 17 april 2019

Na het welkom zongen we Gezang 439 : 1, 2, 3 en 4 Een loflied op de schepping. Op de beamer waren vooraf mooie lentebeelden te zien. Op deze middag in de Stille Week was het thema van de bezinning: “Via het kruis naar Huis”. Ds. J.E. de Groot hield een korte overdenking naar aanleiding van Johannes 19: vers 25 - 30. Uit deze verzen spreekt de bewogenheid van Jezus tot het laatst toe vanaf het kruis voor degenen die achterbleven. Maria en de discipel Johannes werden vanaf het kruis door Jezus aan elkaar verbonden. Na de mooie bezinning zongen we Ps. 118 : 3 en 7.

tanzaniaDe heer Piet Slootweg, lid van onze wijkgemeente, hield deze middag een presentatie. Sinds ruim 10 jaar werkt hij periodiek in het Kilimanjaro Christian Medical Centre, een ziekenhuis in het noorden van Tanzania (Oost Afrika) aan de voet van de Kilimanjaro. Het Radboudumc in Nijmegen waar Piet als hoogleraar en arts, gespecialiseerd in de pathologie werkte, heeft al sinds de oprichting van het KCMC een samenwerkingsverband met dit ziekenhuis. Van de samenwerking hebben beide instellingen profijt. Het Radboudumc ondersteunt het KCMC onder andere op het gebied van ontwikkeling en het onderwijs aan Tanzaniaanse geneeskundestudenten. Aan de andere kant kunnen studenten en artsen van het Radboudumc zich in Tanzania bekwamen in de behandeling van ziektes die in Afrika frequent voorkomen en in Europa in opkomst zijn door de vele reizen over en weer. Piet vertelde eerst wat over de geschiedenis van het land. Tanzania heeft 54 miljoen inwoners. We konden via afbeeldingen en filmpjes een indruk krijgen van het leven en werken in Tanzania. Ook de gezondheidszorg in het algemeen kwam aan de orde. Op een aantal van 100.000 mensen zijn er 3 artsen beschikbaar (in Nederland zijn dit 300 artsen). De gang van zaken in het ziekenhuis werd ons geschetst en ook zagen we wat filmpjes over pathologie. Aan de  gereedschappen / apparatuur kon nog wel in de loop van de tijd het nodige vernieuwd worden. Ook over het verblijf in het huisje op de compound werd het een en ander verteld. Een naaiclubje wat ondersteund werd kwam ook in beeld. We mochten veel bijzonderheden horen en kregen een goed beeld van het leven in Tanzania.

De middag werd afgesloten met een heerlijke broodmaaltijd in de hal. Dat samen eten verbindt, was te zien en te horen! De broodmaaltijd was uitstekend verzorgd door Co Gijsbertsen en zijn assistente. Het was een gezellig samenzijn. We sloten af met het mooie lied ‘U zij de glorie, opgestane Heer!’

De volgende en tevens laatste seniorenmiddag van dit seizoen is op woensdag 19 juni van 14.30 – 17.00 uur. Spreker is dan de heer Louis Fraanje met de presentatie “Naar buiten in het Binnenveld”. De overdenking zal dan worden gehouden door Ds. C. van der Dussen.