Uitzending Henk en Conny namens De Ark- en de Kleopas-gemeente

In de afgelopen tijd zijn de kerkenraden van de Kleopas- en De Ark-gemeente benaderd door de GZB of zij uitzendende gemeenten willen worden van ds. Henk en Conny. Het is de bedoeling dat Henk wordt verbonden aan een lokale Christelijke gemeente in een land in Noord-Afrika als toeruster en coach voor voorgangers en leiders van de kerk daar en dat Conny hem daarin zal ondersteunen. Na inventarisatie van de mogelijkheden volgde de (digitale) kennismaking met Henk en Conny. De gesprekken waren dermate positief dat we in de afgelopen week deze vraag aan onze kerkenraden hebben voorgelegd. Beide kerkenraden hebben hierop zeer positief gereageerd en afgelopen week hebben we Henk en Conny op de hoogte gebracht van ons besluit. In de komende periode gaan we een thuisfrontcommissie (TFC) oprichten en aan de nadere kennismaking tussen De Ark- en de Kleopas-gemeente en Henk en Conny invulling geven. Zou je willen participeren in de TFC neem dan contact op met Nico Simonse (De Ark-gemeente) of Peter Kranendonk (de Kleopas-gemeente).

Wie zijn Henk en Conny?

Henk (62) en Conny (59) zijn lid van de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk (GKv). Samen hebben zij vier getrouwde kinderen en een aantal kleinkinderen. Henk is gepromoveerd en was eerder predikant in Nederland en België. Conny is maatschappelijk werker en is actief in vrouwen- en jongerenwerk in migrantengroepen. Vanaf 1992 tot 1998 heeft Henk in Congo gewerkt als docent theologische opleiding en als kerkelijk werker. Ze hebben een groot hart voor de zending en beheersen de Franse taal. Op dit moment wonen ze in Gramsbergen. Henk is hier werkzaam in het pastoraat en gemeentewerk in een tweetal gemeente in de regio Overijssel. In dit filmpje stellen ze zich graag aan u voor!

Wat ging er aan dit besluit vooraf?

Door het plotselinge overlijden van ds. C. van Duijn kwam er onverwacht een plaats vrij in een kleine christelijke gemeente in Noord-Afrika. Ook werd in de afgelopen tijd de afscheidsdienst van Dieke gehouden in De Ark. We constateerden dat het jammer is dat we als De Ark- en de Kleopas-gemeente geen ”zendende gemeenten” meer zijn. Tegelijkertijd meldden Henk en Conny zich bij de GZB. Zij hebben het verlangen nog één keer in Afrika aan de slag te gaan. Hier hebben ze namelijk eerder gewerkt. Hoewel zij lid zijn van de GKv, hebben zij hun vraag toch bij de GZB neergelegd. Binnen hun eigen kerk zijn er momenteel geen mogelijkheden.

Deze afspraken hebben we met de GZB en met Henk en Conny gemaakt

• Henk en Conny vertrekken voor vier jaar naar Afrika. Op 1 februari 2022 starten ze met een opleiding van vijf maanden bij de GZB. Het is de bedoeling dat ze in de zomer van 2022 naar Afrika vertrekken. De uitzendingsdienst vindt waarschijnlijk ergens in juni plaats.
  • De Ark- en de Kleopas-gemeente vormen samen een thuisfrontcommissie (TFC).

De voornaamste taken van de TFC zijn het vormgeven aan vier jaar meeleven, meebidden en contact onderhouden met Henk en Conny. Daarnaast zet de TFC zich in voor het verzamelen van inkomsten en communicatie naar de gemeente. In de komende tijd wordt de TFC gevormd en zal zich vooral bezighouden met het opbouwen van goed contact. Onderling als TFC, maar zeker ook met Henk en Conny en de beide gemeenten.

• Voor de uitzending zal Henk nog een aantal keer voorgaan in zowel De Ark- als de Kleopas-gemeente. Ook hopen we nog een gemeenteavond te kunnen organiseren om hen beter te leren kennen. Na twee jaar komen Henk en Conny terug voor een verlofperiode. Ook dan zullen ze langskomen om verhalen te delen.
  • De kosten die aan deze uitzending zijn verbonden, bedragen € 10.000,00 per jaar. Deze worden verdeeld: € 5.000,00 voor De Ark-gemeente en € 5.000,00 voor de Kleopas-gemeente. Hiervoor hebben beide gemeenten een inspanningsverplichting. De totale kosten van de uitzending bedragen € 70.000,00 per jaar. Dat betekent dat de GZB via o.a. deelgemeenten en eigen fondsen de overige € 60.000,00 regelt.
  • In het land waar Henk en Conny gaan werken is een Christelijke kerk toegestaan maar is evangelisatie beslist verboden. Om die reden zijn we terughoudend in het noemen van de naam van het betreffende land.

Wat gaat er nu verder gebeuren?

De eerste stap is het vormen van de TFC. Dit wordt gecoördineerd door Nico Simonse (De Ark-gemeente) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en Peter Kranendonk (Kleopas-gemeente) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Zij zijn hard op zoek naar enthousiaste leden! Is dit iets voor u/jou of wilt u meer weten over de taken? Neem dan contact met hen op! Ook voor andere vragen over dit traject kunt u bij hen terecht. Ook willen we u vragen om voor Henk en Conny te bidden. Voor het proces van voorbereiden, de opleiding waar ze mee gaan starten en het vormen van de TFC. Als kerkenraden hopen en bidden we dat het uitzenden van Henk en Conny gezegend zal worden en tot heil van de gemeente daar en van beide wijkgemeenten hier zal zijn.

De kerkenraden van De Ark- en de Kleopas-gemeente