kleopaslogo

Christelijke feestdagen

Kerst (Advent)

Voorbereiden op Kerst

Het woord "Advent" komt uit het Latijn en verwijst naar 'adventus' en 'advenire'. Deze woorden betekenen zoveel als 'komst' en de beweging ergens 'naar toe komen'.

Advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt de advent altijd 4 zondagen. In kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen.

Tijdens de adventsperiode wordt in kerken veel gebruik gemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer.

Alleen op de derde zondag van advent, Gaudete (= Latijn voor 'Verheugt U'), is de kleur rose om de overgang van advent (paars) naar Kerst (wit) te symboliseren.

Advent heeft van het begin een tweeledige betekenis gehad, namelijk de voorbereiding op de Kerst, de eerste komst van Christus en de voorbereiding op de wederkomst van Christus. Met Advent staan wij midden in het ontluiken van het Koninkrijk: de geboorte van de Koning als een kind en de komst van de Koning als overwinnaar.

immanuelMetUitleg