Coronacrisis: Nieuwe Kerkgemeente biedt hulp

Het is een onzekere tijd. Ook voor het gemeentezijn hebben de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus veel consequenties. 

‍Heeft u hulp nodig?

Voor iedereen, maar zeker voor onze oude en kwetsbare gemeenteleden, heeft het coronavirus veel impact. Het virus is gevaarlijk voor hen. Ook de maatregelen treffen hen: zij krijgen minder bezoek of boodschappen doen is een uitdaging. Als Nieuwe Kerkgemeente bieden wij hen de volgende hulp.

Pastorale zorg:
Op dit moment bieden we (uitzonderlijke situaties nagelaten) alleen telefonisch pastorale zorg.

Belmaatje:
Omdat de sociale contacten beperkt zijn, bieden we een belmaatje uit de gemeente aan, die regelmatig contact heeft. En indien mogelijk kan het belmaatje helpen met de nodige praktische zaken.

Diaconale zorg:
Het kan zijn dat het belmaatje niet in staat is om de praktische hulp te bieden die nodig is. Dan kan de diaconie mogelijk hulp bieden.

Heeft u behoefte aan pastorale zorg, wilt u een belmaatje, heeft u een praktische hulpvraag of een andere vraag neem dan contact op met uw sectieouderling, klik hier om te zien wie dat is. Weet u niet wie uw sectieouderling is, dan kunt u onze scriba Willemien Hendriks bellen of e-mailen (06-11098336, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Kunt u hulp bieden?

Als je niet behoort bij de groep kwetsbare gemeenteleden, dan willen wij je vragen of je hulp wilt bieden. Concreet zijn we in de Nieuwe Kerk op zoek naar gemeenteleden die belmaatje willen zijn en/of praktische hulp willen bieden. Ook postbezorgers zijn welkom. Wil je meehelpen, dan kun je je aanmelden bij onze diaken Wil van den Bos (0318-618926 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Toevoeging op 23 maart 2020: Hartverwarmend hoeveel vrijwilligers zich hebben aangemeld als postbezorger, belmaatje of hulp bij het boodschappen doen. Hartelijk dank daarvoor.
Op dit moment overstijgt het hulpaanbod ruim de hulpvragen. Vandaar dat nog niet iedereen gekoppeld is maar aangezien de crisis weleens lang kan gaan duren en er mogelijk ook onder ons zieken gaan vallen, is het fijn een groot reservoir met medewerkers te hebben.
Zodra we je in kunnen zetten, hoor je van ons.

‍Uitzending op zondag

Deze weken is er 's zondags om 9.30 uur een besloten viering in de Nieuwe Kerk die wordt uitgezonden via de kerkomroep.
Voor meer informatie over deze viering, klik hier.

‍Oproep aan de kinderen in de kerk

‍Jullie kunnen nu niet naar school. We hopen dat jullie thuis goed voor school aan de slag kunnen gaan. Niet alleen jij zit nu veel thuis. Ook oudere mensen en mensen die ziek zijn zitten veel thuis. En ze krijgen ook nog eens weinig of misschien wel helemaal geen bezoek. Misschien ken je wel oude en zieke mensen in de buurt of in je familie. Ook in de kerk zijn veel oude en zieke mensen. We denken dat ze heel blij zijn met wat extra aandacht door een kaartje of een tekening. Daarom hebben we een vraag aan je: wil jij iets maken voor een zieke of een oudere in de gemeente? Heel fijn. Wij hebben een lijst met ruim 200 adressen die we met post willen verrassen. Ga lekker aan het knutselen en tekenen en stuur een mail naar Marije Komdeur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bel haar (06-37356788). Laat haar weten hoeveel tekeningen en kaarten jij geknutseld hebt, dan zorgt zij dat jij genoeg adressen krijgt om al deze tekeningen en kaarten te bezorgen. Overigens: u hoeft geen kind te zijn om kaartjes te sturen hoor. Als u ook kaartjes wilt sturen, heel graag, dan kunt u ook adressen opvragen.

‍‍Voedselbank

De voedselbank in Ede heeft op dit moment een tekort aan voedsel omdat de inzameling via kerken en scholen ontbreekt en ook de winkels hebben weinig over. Daarom onze oproep: heb je voedsel over voor de voedselbank breng dat dan in de Rank bij de Nieuwe Kerk op dinsdagavond tussen 19.00 en 20.30 uur.

Activiteiten

Alle activiteiten zijn de komende weken afgelast, kerkdiensten kunnen we niet bezoeken en we spreken elkaar weinig. Gelukkig zijn er mogelijkheden om contact te houden via telefoon of e-mail. Op die manier kunnen we elkaar toch bemoedigen.

Onze classispredikant Wilbert van Iperen schrijft in een extra nieuwsbrief het volgende:

‘We leven in onzekere tijden. Hoe lang gaat dit duren? Wordt er snel een medicijn gevonden? Word ik zelf ziek? Onzekerheid, angst, ze kunnen je naar de keel grijpen. Levend vanuit de belofte van het Evangelie mogen we ons geborgen weten in de ‘bevende zekerheid’ dat Gods hand ons bestaan opvangt. Bevende zekerheid... niet stoer of onaangedaan. Bevend, want je voelt je kwetsbaar en misschien ook wel machteloos. En tegelijk zeker, want je kun nooit dieper vallen dan in Zijn hand.”

 

Jaarthema ‘Hoe gaat het?’

Jaarthema ‘Hoe gaat het?’

Je kent het wel, een vraag van rituele aard. Een vraag die je wellicht meer uit gewoonte aan elkaar stelt bij ontmoeting. Het antwoord komt meestal snel en nogal eens gewenst: ‘Goed! En met jou?’ Je reactie is ‘Ja, ook goed’ en je kan weer verder. Je hebt elkaar even kort gezien en aangesproken.

Lees meer

Ds. Verbaan neemt beroep naar Nieuwe Kerkgemeente aan

Ds. Verbaan neemt beroep naar Nieuwe Kerkgemeente aan

Ds. P.A. Verbaaan uit Ermelo heeft het op hem uitgebrachte beroep van de Nieuwe Kerkgemeente aangenomen. Daar zijn we blij mee en dankbaar voor.

Lees meer

Gebruiksplan Nieuwe Kerkgemeente

Gebruiksplan Nieuwe Kerkgemeente

We gaan weer naar de kerk. Vanwege het coronavirus is door de kerkenraad een gebruiksplan opgesteld voor de Nieuwe Kerkgemeente. 

Lees meer

Online ontmoeten: tips

Online ontmoeten: tips

We kunnen elkaar niet ontmoeten zoals we gewend zijn, maar er zijn mogelijkheden om elkaar online te zien en te spreken. Om je op weg te helpen zet Focus een paar simpele oplossingen op een rijtje.

Lees meer

Coronacrisis: Nieuwe Kerkgemeente biedt hulp

Coronacrisis: Nieuwe Kerkgemeente biedt hulp

Het is een onzekere tijd. Ook voor het gemeentezijn hebben de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus veel consequenties.

Lees meer

Kerkdiensten online

Kerkdiensten online

Hoewel vanaf juli 2020 weer een aantal gemeenteleden in de kerk aanwezig is tijdens de dienst, zijn de online uitzendigen nog steeds een alternatief om de diensten mee te beleven. 

Lees meer

Bouwen aan verandering in Zambia

Bouwen aan verandering in Zambia

Een groep Edenaren uit de Nieuwe Kerkgemeente gaat in augustus 2021 met World Servants naar Zambia om daar te bouwen aan verandering. Dit betekent: fysiek de handen uit de mouwen steken en tegelijk bouwen aan verandering van mensen.

Lees meer

Startavond Alpha in de Nieuwe Kerk

Startavond Alpha in de Nieuwe Kerk

We zijn ontzettend blij dat we ook dit jaar weer Alpha kunnen aanbieden vanuit de Nieuw Kerkgemeente. Een plek waar iedereen welkom is. Leeftijd speelt geen rol. De startavond is op 13 januari om 18.30 uur in de Nieuwe Kerk.

Lees meer

Bugyi: hoe het allemaal begon

Bugyi: hoe het allemaal begon

Ze stond aan de wieg van het kerkelijke contact met Bugyi en Patakfalva. Geurtje van Dijk (76) en haar man Dirk reisden vanaf het midden van de jaren negentig tientallen keren naar Hongarije en Roemenië. Aan de eettafel op haar kamer in Bethanië haalt Van Dijk samen met haar zoon Eric herinneringen op aan de beginjaren van het gemeentencontact.

Lees meer

Uitdragen wat je gelooft, ver weg en dichtbij

Uitdragen wat je gelooft, ver weg en dichtbij

Marije van Riet begint in januari aan de Discipelschap Training School (DTS) in Heerde, op de basis Heidebeek van Jeugd met een Opdracht. Het is een training waarbij “Jezus kennen en Hem bekend maken” centraal staat.

Lees meer

Henrike Dankers: Verdriet mag er zijn

Henrike Dankers: Verdriet mag er zijn

Henrike Dankers schreef een boek over jong ouderverlies. Ze weet zelf al te goed wat het is. Als 9-jarige verloor zij haar vader. De klap kwam jaren later.

Lees meer

Een nieuwe website voor de Nieuwe Kerk

Een nieuwe website voor de Nieuwe Kerk

Een nieuw seizoen, een nieuwe website. De oude was dringend aan vervanging toe. Weinig is hetzelfde gebleven – en dat was precies de bedoeling. Het kon namelijk beter. Voor u, voor jou. Voor gemeenteleden en geïnteresseerden. Voor vaste bezoekers en nieuwe bezoekers.

Lees meer

Interview bij afscheid familie Saly: de pijn van het loslaten

Interview bij afscheid familie Saly: de pijn van het loslaten

Hij kijkt doorgaans graag vooruit, zij blikt liever terug. Afscheid nemen vinden Richard en Channah Saly allebei moeilijk. Eind maart nam ds. Saly het beroep aan dat de Jeruzalemkerk in Amsterdam op hem uitbracht. Nu komt het vertrek dichtbij, ook voor Lieke (13), Simeon (11) en Maartje (8). Een gesprek met het hele gezin.

Lees meer

Jaarthema 2019-2020: Een goed verhaal

Jaarthema 2019-2020: Een goed verhaal

‘Een goed verhaal’ is het jaarthema voor seizoen 2019-2020. In de kerk leven en werken we vanuit het goede verhaal dat ons in de Bijbel wordt verteld. Gods Woord in mensentaal, een bron van troost, bemoediging en inspiratie. Het verhaal van zijn grote liefde voor mensen waarvoor Hij zijn Zoon naar deze wereld zond.

Lees meer

Wijnand bracht kleding naar Roemenië

Wijnand bracht kleding naar Roemenië

Of ik zelf niet een keer naar Patakfalva wilde? Ineens was die vraag er, tijdens een commissievergadering over het kledingtransport. En zo begon het. Bij meerdere bedrijven in de regio ben ik langs geweest om te polsen of ze iets voor ons konden betekenen. 

Lees meer