Jaarthema ‘Hoe gaat het?’

Je kent het wel, een vraag van rituele aard. Een vraag die je wellicht meer uit gewoonte aan elkaar stelt bij ontmoeting. Het antwoord komt meestal snel en nogal eens gewenst: ‘Goed! En met jou?’ Je reactie is ‘Ja, ook goed’ en je kan weer verder. Je hebt elkaar even kort gezien en aangesproken.

Als in die vluchtigheid toch afwijkend antwoord wordt gegeven, hoe reageer je dan? Het kan ongemakkelijk worden, omdat je eigenlijk door moet, je niet goed weet hoe hierop te reageren, je niet weet waarmee de ander gaat komen, wat de ander je wil vertellen, wat er dan misschien van jou verwacht wordt en het neemt tijd in beslag die misschien op dat moment van plan was anders in te vullen.

Een vluchtig contact kan zomaar veranderen in een belangstellend gesprek, een luisteren oor, betrokken vragen, een gesprek van hart tot hart.

In de Bijbelse tijd had dit ritueel een andere lading en vergde het ook meer tijd. Daar hoorde vaak ook een zegen of een vredeswens bij.

In het hedendaagse Israël begroet men in het Ivriet elkaar met de vraag ‘Ma Shlomech?’ of ‘Ma Shlomcha’. Daar zit het woord ‘shalom’ in – letterlijk betekent dit: ‘Wat is jouw vrede?’

Met de komst van de Corona pandemie is er in de wereld, de landen om ons heen en in onze eigen samenleving veel veranderd. Elkaar fysiek tegenkomen op het werk, in de wijk, op school(plein), in de kerk of op (Bijbel)kring is niet meer vanzelfsprekend. Persoonlijke ontmoeting werd vervangen door mail, app, telefoongesprek, beeldbellen en online vergaderen.

In deze tijd heeft de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ weer aan betekenis gewonnen.

Met elkaar zijn we ons er meer van bewust geworden dat het juist ook in deze tijd belangrijk is om vanuit belangstelling voor de ander deze vraag te stellen. Het lijkt ook wel meer legitiem in deze tijd om deze vraag te mogen stellen aan de ander.

Online vergaderingen beginnen vaak met een rondje langs alle deelnemers met de vraag: ‘Hoe gaat het me je?’, ‘Hoe zit je erbij?’ ‘Hoe is het met de gezondheid van jou en je gezin?’ Serieuze belangstelling voor elkaar neemt toe, evenals de zorg voor eenzame mensen (jong en oud). Vanuit het besef dat we op elkaar zijn aangewezen en kunnen verpieteren in ons eentje.

Vanuit de actualiteit van de dag willen we graag deze vraag gaan uitwerken als jaarthema voor het seizoen 2020/2021 in de Nieuwe Kerkgemeente. Spannend hoe dit vorm te geven, zeker in deze tijd, met beperkte mogelijkheden om weer bij elkaar te komen en onzeker perspectief over wat mogelijk blijft en mogelijk kan worden.

We willen u uitnodigingen om met ons mee te denken hoe we het komende seizoen vorm en inhoud kunnen geven aan het jaarthema ‘Hoe gaat het?’ Hoe we ons kunnen vormen en toerusten binnen bestaande en mogelijk nieuwe structuren.

Ook zien we uit naar mensen die ons technisch kunnen ondersteunen en op weg kunnen helpen in (nieuwe) vormen om elkaar te (blijven) ontmoeten.

Hieronder een aantal suggesties in vorm en/of inhoud waar we mee aan de slag zouden kunnen gaan. Bedoelt om u en jou op weg te helpen in gedachten, vormgeving, inhoud van het uit te werken jaarthema.

  • Bijbelstudie over de vorm en de waarde van groeten (voorbeelden zowel in het oude als in het nieuwe testament)
  • Themadiensten
  • Een oefening in kringverband: stel iemand vijf keer achter elkaar, rustig en bedachtzaam, steeds dezelfde vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ Je stelt de vraag opnieuw, ongeacht het eerdere antwoord. Het effect is, net als bij de vraag: ‘Waar kom je vandaan?’ dat mensen steeds dieper afdalen, langer nadenken en meer van zichzelf laten zien.
  • Spade dieper avonden over bijvoorbeeld:

o Geluk, wat is dat eigenlijk? (Zalig ben je). Over opvattingen over geluk (Geluk is een keuze, hedonisme, de Bergrede, fysiologische - en erfelijkheidsaspecten, geluk-hypes, geluk tegenover betekenis

o Kloosterleven: waarom trekken mensen zich terug uit de wereld, wat kost dat en wat levert het op? (De regel van Benedictus?)

o Over de zaligsprekingen en hun betekenis

  • Aandacht voor elkaar in de gemeente en daarbuiten: Hoe en waar kunnen we elkaar blijven ontmoeten nu diensten beperkt mogelijk zijn. Gaan we elkaar meer ontmoeten binnen de wijk waarin we wonen? Bijbel-/wandelkringen in de wijk? (Hoe) groeten wij elkaar bij binnenkomst in de kerk? (zodra dat weer kan) De vredeswens voorafgaand aan het avondmaal, opzetten van kaartenacties, serieuze belangstelling, ‘Hoe gaat het met jou’ in het pastoraat, …
  • Ontmoeting binnen kerkenwerk en naar onze direct omgeving (buiten de kerk), missionair, maar ook in pastoraat, oog voor kwetsbaren, veiligheid.

Laat van je horen als persoon of als bijvoorbeeld (Bijbel)kring, Koffie/borrel in de wijk, Open maaltijd, (Mannen)Soos, Koffie & Sfeer.

Waar wil je meer van weten, wie wil je graag horen of ontmoeten, wat zou je graag willen doen of leren, waar heb je behoefte aan, wat mag meer aandacht krijgen.

En niet te vergeten waar wil je in ondersteunen of wat zou je willen faciliteren.

Op deze manier kunnen we er met elkaar voor elkaar zijn en komen we vast tot een mooie inhoud en opbouw van een jaarprogramma. Uiteraard blijft de planning, gezien huidige epidemie, voorlopig korte termijn en zullen we steeds weer moeten afwegen wanneer en wat er mogelijk is.

We zien belangstellend jullie reacties tegemoet. U kunt uw ideeën, suggesties en ondersteuning doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of spreek ons waar mogelijk persoonlijk aan.

De Stuurgroep Vorming & Toerusting

Nelleke Quist, Margreet Reitsma, Willem de Vos en Marjon Fortuijn

 

Jaarthema ‘Hoe gaat het?’

Jaarthema ‘Hoe gaat het?’

Je kent het wel, een vraag van rituele aard. Een vraag die je wellicht meer uit gewoonte aan elkaar stelt bij ontmoeting. Het antwoord komt meestal snel en nogal eens gewenst: ‘Goed! En met jou?’ Je reactie is ‘Ja, ook goed’ en je kan weer verder. Je hebt elkaar even kort gezien en aangesproken.

Lees meer

Ds. Verbaan neemt beroep naar Nieuwe Kerkgemeente aan

Ds. Verbaan neemt beroep naar Nieuwe Kerkgemeente aan

Ds. P.A. Verbaaan uit Ermelo heeft het op hem uitgebrachte beroep van de Nieuwe Kerkgemeente aangenomen. Daar zijn we blij mee en dankbaar voor.

Lees meer

Gebruiksplan Nieuwe Kerkgemeente

Gebruiksplan Nieuwe Kerkgemeente

We gaan weer naar de kerk. Vanwege het coronavirus is door de kerkenraad een gebruiksplan opgesteld voor de Nieuwe Kerkgemeente. 

Lees meer

Online ontmoeten: tips

Online ontmoeten: tips

We kunnen elkaar niet ontmoeten zoals we gewend zijn, maar er zijn mogelijkheden om elkaar online te zien en te spreken. Om je op weg te helpen zet Focus een paar simpele oplossingen op een rijtje.

Lees meer

Coronacrisis: Nieuwe Kerkgemeente biedt hulp

Coronacrisis: Nieuwe Kerkgemeente biedt hulp

Het is een onzekere tijd. Ook voor het gemeentezijn hebben de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus veel consequenties.

Lees meer

Kerkdiensten online

Kerkdiensten online

Hoewel vanaf juli 2020 weer een aantal gemeenteleden in de kerk aanwezig is tijdens de dienst, zijn de online uitzendigen nog steeds een alternatief om de diensten mee te beleven. 

Lees meer

Bouwen aan verandering in Zambia

Bouwen aan verandering in Zambia

Een groep Edenaren uit de Nieuwe Kerkgemeente gaat in augustus 2021 met World Servants naar Zambia om daar te bouwen aan verandering. Dit betekent: fysiek de handen uit de mouwen steken en tegelijk bouwen aan verandering van mensen.

Lees meer

Startavond Alpha in de Nieuwe Kerk

Startavond Alpha in de Nieuwe Kerk

We zijn ontzettend blij dat we ook dit jaar weer Alpha kunnen aanbieden vanuit de Nieuw Kerkgemeente. Een plek waar iedereen welkom is. Leeftijd speelt geen rol. De startavond is op 13 januari om 18.30 uur in de Nieuwe Kerk.

Lees meer

Bugyi: hoe het allemaal begon

Bugyi: hoe het allemaal begon

Ze stond aan de wieg van het kerkelijke contact met Bugyi en Patakfalva. Geurtje van Dijk (76) en haar man Dirk reisden vanaf het midden van de jaren negentig tientallen keren naar Hongarije en Roemenië. Aan de eettafel op haar kamer in Bethanië haalt Van Dijk samen met haar zoon Eric herinneringen op aan de beginjaren van het gemeentencontact.

Lees meer

Uitdragen wat je gelooft, ver weg en dichtbij

Uitdragen wat je gelooft, ver weg en dichtbij

Marije van Riet begint in januari aan de Discipelschap Training School (DTS) in Heerde, op de basis Heidebeek van Jeugd met een Opdracht. Het is een training waarbij “Jezus kennen en Hem bekend maken” centraal staat.

Lees meer

Henrike Dankers: Verdriet mag er zijn

Henrike Dankers: Verdriet mag er zijn

Henrike Dankers schreef een boek over jong ouderverlies. Ze weet zelf al te goed wat het is. Als 9-jarige verloor zij haar vader. De klap kwam jaren later.

Lees meer

Een nieuwe website voor de Nieuwe Kerk

Een nieuwe website voor de Nieuwe Kerk

Een nieuw seizoen, een nieuwe website. De oude was dringend aan vervanging toe. Weinig is hetzelfde gebleven – en dat was precies de bedoeling. Het kon namelijk beter. Voor u, voor jou. Voor gemeenteleden en geïnteresseerden. Voor vaste bezoekers en nieuwe bezoekers.

Lees meer

Interview bij afscheid familie Saly: de pijn van het loslaten

Interview bij afscheid familie Saly: de pijn van het loslaten

Hij kijkt doorgaans graag vooruit, zij blikt liever terug. Afscheid nemen vinden Richard en Channah Saly allebei moeilijk. Eind maart nam ds. Saly het beroep aan dat de Jeruzalemkerk in Amsterdam op hem uitbracht. Nu komt het vertrek dichtbij, ook voor Lieke (13), Simeon (11) en Maartje (8). Een gesprek met het hele gezin.

Lees meer

Jaarthema 2019-2020: Een goed verhaal

Jaarthema 2019-2020: Een goed verhaal

‘Een goed verhaal’ is het jaarthema voor seizoen 2019-2020. In de kerk leven en werken we vanuit het goede verhaal dat ons in de Bijbel wordt verteld. Gods Woord in mensentaal, een bron van troost, bemoediging en inspiratie. Het verhaal van zijn grote liefde voor mensen waarvoor Hij zijn Zoon naar deze wereld zond.

Lees meer

Wijnand bracht kleding naar Roemenië

Wijnand bracht kleding naar Roemenië

Of ik zelf niet een keer naar Patakfalva wilde? Ineens was die vraag er, tijdens een commissievergadering over het kledingtransport. En zo begon het. Bij meerdere bedrijven in de regio ben ik langs geweest om te polsen of ze iets voor ons konden betekenen. 

Lees meer