Werkvakantie World Servants

world servantsBeste Nieuwe Kerkers,

Zoals jullie vast al weten, zal er op 15 juni a.s. een Talentenveiling plaatsvinden in de Rank. Deze veiling begint om 19.00 uur en de opbrengst is bedoeld voor onze reis met World Servants naar Zambia in 2020.
Het is natuurlijk superleuk als jullie hier ook bij zijn! Er zijn veel mooie kavels aan te bieden, met een zeer divers aanbod. Zorg dus dat je erbij bent!

Voorafgaand aan de veiling zal er om 17.00 uur een gezamenlijke maaltijd zijn in de Rank. Alle NK’ers zijn welkom. De kosten zijn 5,00 euro per persoon. Hoe leuk is het om samen met je mede-kringleden, clubgenootjes en vrienden van de Nieuwe Kerk op deze manier het seizoen af te sluiten én ons goede doel te steunen!
Als je wilt mee-eten, meld je dan snel aan en in elk geval vóór 12 juni bij Marjon Kats Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: 06-36537040. Het is handig als we weten met hoeveel volwassenen en kinderen je wilt komen.
Uiteraard staat het je vrij om deze brief door te sturen naar anderen; hoe meer mensen er komen, hoe leuker het wordt!
(N.B. als je alleen naar de veiling komt, hoef je je niet aan te melden).

Hopelijk tot de 15e!
Hartelijke groet,
Tieneke de Groot en Channah Saly

Bijlagen:
Bewaar het bestand boekje-Talentenveiling-2019-v2-2.pdfBoekje talenten

Bijbelkring data

bijbelkringBijbelkring op dinsdagavond
De laatste drie kringenavonden van dit seizoen zijn gepland op: 9 april (onderwerp: Avondmaal -1), 14 mei (Avondmaal - 2) en vrijdag 21 juni (slotavond). Op 9 april en 14 mei beginnen we om 19.30 uur op Doornlaan 8a. Tijd en locatie voor de slotavond zijn nog niet bekend. Iedereen van harte uitgenodigd. Wim en Nelly Drost (615125)

Bijbelkring op donderdagmiddag
De laatste drie middagen zijn gepland op: 11 april (onderwerp: Goed in Gods ogen n.a.v. Filippenzen 3: 1 -11), 16 mei (Met zicht op de eeuwigheid n.a.v. Filippenzen 3: 12 - 21) en 13 juni (De vrede van God n.a.v. Filippenzen 4: 1 - 7). We komen in De Rank bij elkaar en starten om 14.30 uur. Omstreeks 16.00 uur sluiten we af. Iedereen van harte uitgenodigd. Wim en Nelly Drost (615125)

VEILING voor ZAMBIA: Talenten, Diensten, Producten gezocht

zambiaOp zaterdag 15 juni willen we een veiling organiseren voor en door de Nieuwe Kerkgemeente.

Voor deze veiling zijn we op zoek naar “kavels” oftewel talenten, diensten of producten van gemeenteleden die onder de hamer mogen.
Zondag 10 maart zullen er inschrijfformulieren worden uitgedeeld waarop u/jij wordt gevraagd of er iets is dat u/je zou willen veilen. Dat kunnen heel uiteenlopende dingen zijn:
– Koken bij iemand thuis, – Iemand helpen met formulieren invullen, – Workshop kleuradvies, – Een zelfgemaakt schilderij, – Verhuur van een vakantiehuisje, – Dagje tuinhulp, etc...
Voor alle aangeboden talenten, diensten en producten geldt dat het geboden bedrag in zijn geheel ten goede komt aan het World Servants project in Zambia 2020.
Doe je ook mee? Kavels aanmelden kan tot uiterlijk 15 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door het inschrijfformulier in de doos in de Rank te doen. Eenmaal, Andermaal?

Channah en Tieneke

Kloosterweekend

KoningshoevenWie gaat er mee? ‘Genieten van genoeg’ is ons jaarthema en het lijkt erop dat wij zelfs meer dan genoeg hebben. Waar het ons misschien wel aan ontbreekt is rust en stilte. Waar is het nog echt stil? Waar kom je tot rust? Een bezoek aan een klooster kan ons helpen op de zoektocht naar rust en stilte. Van vrijdag 28 tot zondag 30 juni 2019 is er gelegenheid om deel te nemen aan een stilte-retraite in de Abdij Koningshoeven, een Trappistenklooster in Berkel-Enschot. Het thema van het klooster is: een plaats van ontmoeting, met God, jezelf en de ander, in stilte, soberheid en solidariteit. We logeren in het gastenverblijf en doen mee met de dagorde van de broeders. Het is een stilte-klooster met soberheid: geen snoep, hongerstillers, drank, mobiele apparatuur, zelfs de maaltijden worden in stilte gebruikt. De kosten zijn € 90,00 p.p. Wie hiervoor belangstelling heeft kan zich aanmelden bij Willemien Hendriks, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wacht niet te lang want er is plaats voor maximaal 15 deelnemers.

Helpt u ook mee?

voedselbank2Ook dit jaar kunnen we als Nieuwe Kerkgemeente weer meehelpen met het inzamelen van voedsel voor de Voedselbank.

Voedselbank Ede heeft als doel mensen te helpen, die onder het bestaansminimum leven. De hulp bestaat uit het wekelijks verstrekken van een zo gevarieerd mogelijk voedselpakket.
Daarbij wordt altijd doorverwezen naar hulpverlenende instanties om de deelnemers te helpen financieel weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

In de maanden mei en juni kunt u voedsel inleveren in de kerk. Dit moeten producten zijn met een ruime houdbaarheidsdatum. U kunt daarbij denken aan macaroni/rijst, groenten in blik/pot, broodbeleg in pot of pak, snoep, koek, enz.

De Voedselbank Ede is geheel afhankelijk van giften. Zonder steun van particulieren en het
bedrijfsleven kan de Voedselbank niet bestaan. Bij de Voedselbank werken geen betaalde krachten. Al het werk wordt door vrijwilligers gedaan. Maar dit betekent niet dat er geen kosten worden gemaakt. Voedselbank Ede heeft geld nodig voor huisvesting, stroom, brandstof, verzekeringen en de aankoop van materiaal zoals kratten. Is het voor u niet mogelijk om voedsel naar de kerk te brengen, dan kunt u de voedselbank ook steunen door eenmalig of periodiek een bedrag over te maken naar bankrekening: NL 54 ABNA 0432 366 806 ten name van Stichting Voedselbank Ede.

Vertrouwenspersoon

vertrouwenspersoonVertrouwd en veilig: In de achterliggende maanden heeft een kleine commissie zich intensief beziggehouden de vraag hoe we in onze gemeente veilig en vertrouwd met elkaar kunnen leven en werken en welke misstanden hierin kunnen ontstaan. Er zijn drie aandachtsgebieden, waar misstanden kunnen ontstaan:

1. Pastorale en gezagsrelaties, door seksueel misbruik

2. Jeugdwerk, door grensoverschrijdend gedrag

3. Onderlinge relaties, door huiselijk geweld.

Bewustwording, preventie en melding: De commissie heeft zich tot taak gesteld om meer bewustwording te stimuleren bij gemeenteleden van de vragen en de problemen die op deze terreinen kunnen ontstaan. Verder heeft zij gewerkt aan het toegankelijk maken van protocollen en gedragsregels op deze verschillende gebieden en het voordragen van een vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon: De kerkenraad heeft besloten om zr. Liesbeth Bouman te benoemen als vertrouwenspersoon van de Nieuwe Kerkgemeente. Zij voldoet aan de gestelde criteria: professioneel vertrouwd zijn met deze problematiek, de sociale netwerken kennen, goed ingevoerd zijn in de gemeente en laagdrempelig toegankelijk zijn. Vanaf nu is zij beschikbaar: tel. 06-30198531, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . In De Rank hangt een poster met informatie; in Het Nieuwe Wijk A4-tje staat meer uitleg.

Ziekenzalving


ziekenzalvingZoals afgelopen zondag tijdens de morgendienst is meegedeeld heeft een gemeentelid gevraagd om de ziekenzalving te mogen ontvangen.

Sommigen van ons zullen zich herinneren dat in onze gemeente de ziekenzalving eerder heeft plaatsgevonden, nadat in de kerkenraad over dit onderwerp gesproken was. Voor anderen is deze handeling misschien wel helemaal onbekend.
Voor diegenen die niet zo vertrouwd zijn met de ziekenzalving en de achtergronden ervan, heb ik onderaan dit bericht een document toegevoegd waarin door dr Douma (predikant in de GKv) een toelichting op deze handeling gegeven wordt. (Voor wie nog meer zou willen lezen heb ik een scan beschikbaar van een boekje van ds Margriet van der Kooi en prof dr Kees van der Kooi maar om het auteursrecht niet al te zeer te schenden, moet u dat even per mail bij mij opvragen).
Graag wil ik u en jou vragen om in uw gebeden te vragen om een zegen over dit moment van ziekenzalving, komende zondagmiddag.
Alvast hartelijk dank! Richard Saly

NEEM EN LEES

boekenEen nieuwe activiteit

In goed overleg met de commissie die De Rank beheert proberen we een nieuwe activiteit op te starten: een ruil-en-lees-bibliotheek NEEM EN LEES! Wat bedoelen we? In de kast in de grote zaal van De Rank staan boeken, daar neergezet door gemeenteleden die die boeken gelezen hebben en die ze graag ter beschikking stellen voor nieuwe lezers. Voor het opstarten zetten wij alvast wat boeken neer. Ieder die dat wil kan een boek meepakken voor korter of langere tijd. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voorwaarde is wel dat je het boek na enige tijd terugzet of dat je er een ander boek (of boeken) van jezelf voor in de plaats zet. Een kleine commissie (Ellen Jansen en Janny Poortman) bewaakt dat er voldoende boeken staan en dat er geen ongewenste lectuur in de kast komt te staan. Wat is de bedoeling van deze activiteit:

a. Van De Rank nog meer het huis van de gemeente en van de omgeving maken waar iedereen welkom is, ook mensen die zo maar eens binnenlopen als gast bij een activiteit en

b. op een goedkope manier zonder veel verplichtingen iedereen in staat stellen om een goed boek te lezen.

We starten op 17 september a.s. na de Gemeentedag en we hopen dat ook deze activiteit een succes wordt. Voor vragen kunt u ons bellen of mailen of bellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 630489 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 650489.

Ellen Jansen en Janny Poortman

Koffie en sfeer

cafe4Een nieuwe lente, een nieuwe activiteit!

Er voltrekken zich grote veranderingen in onze samenleving en daardoor wordt het killer, ongezelliger en onpersoonlijker. Daar willen we wat aan doen! We beginnen een nieuwe gelegenheid: open huis met koffie en gezelligheid. Die gelegenheid heet:
"KOFFIE EN SFEER".

Wanneer? Iedere woensdagmorgen is het gebouw De Rank (achter de Nieuwe Kerk aan de Verlengde Maanderweg 33) open. Voor wie is deze activiteit? Iedereen die wil is hartelijk welkom. Hoe gaat het? Het is een open sociëteit waarbij iedereen kan komen binnenlopen. Er zijn geen kosten aan verbonden: koffie/thee/koekje is gratis. Wat gaan we doen? Er is nog geen vaste planning; samen kunnen we uitzoeken wat gezellig is: praten, spelletjes, muziek, creatieve bezigheden. Samen met u/jij kiezen we wat bij een sfeervolle ontmoeting hoort. Komt u ook? Deze uitnodiging wordt verspreid in de straten rondom de Nieuwe Kerk, maar iedereen mag komen. Neem gerust uw buren of vrienden mee.

- Start: woensdag 15 april 2015 (en daarna iedere woensdag)
- Tijd: inloop vanaf 10.00 uur tot 11.30 uur, koffie/thee staat klaar 
- Plaats: De Rank, Verlengde Maanderweg 33, 6713 LD Ede, tel. 0318–616293 
- Kosten: geen
- Wie: iedereen die wil is hartelijk welkom
- Informatie: tel. 0318–650489

Psychopastorale hulp in de Nieuwe Kerk Gemeente

ppw2014In de gemeente van Christus zien we om naar elkaar, juist ook als het moeilijk is. Het werk van ouderlingen en pastoraal bezoekers is daarbij van onschatbare waarde.

Soms is er iets extra's nodig, bijvoorbeeld als u psychisch in de knoop zit. Of als er levensproblemen zijn waar u zelf niet uit komt. Misschien zit u al in de hulpverlening en dat helpt echt, maar toch blijven er ook geloofsvragen. Dan is er in de Nieuwe Kerk een Psycho Pastoraal Team beschikbaar.

Het team bestaat uit gemeenteleden die een vorm van psycho-pastorale opleiding hebben gehad en die door de kerkenraad zijn benoemd.

Zij kunnen ondersteuning bieden aan gemeenteleden die te maken krijgen met bv. eenzaamheid, depressieve gevoelens, rouw, vragen rond kinderen, acceptatie van het ouder worden, psychische problemen, huwelijksproblemen, problemen na echtscheiding, seksueel misbruik en huiselijk geweld, weinig zelfvertrouwen. Zij bieden een luisterend oor en zijn in staat u te begeleiden en te ondersteunen in een moeilijke fase van uw leven. Bijbellezen en bidden kan samen met praktische hulp een plaats krijgen. Indien nodig word u geholpen om wegen te zoeken in de professionele hulpverlening. Hoe vraag u hulp aan? U kunt via de predikant, de sectieouderling of pastoraal bezoeker een vraag stellen aan de coördinator Liesbeth Bouman. Zij overlegt dan met u wat u nodig hebt en welk teamlid bij u past. Daarna neemt het teamlid contact met u op en kun u zelf afspraken maken. Voor meer informatie verwijzen we u naar de folder Psycho Pastoraal Werk (PPW).

Deze ligt in de Rank. PPW contactpersoon: zie logo

Contact: Liesbeth Bouman, tel. 0318-638319, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatiefolders onderaan het artikel vindt u hier als bijlage.

 

Recycling markt 25 mei 2019

recycleBinnen het jaarthema ‘Genieten van genoeg’ willen we op de ochtend van 25 mei aanstaande een recyclingmarkt organiseren in de Rank en op het kerkplein van de Nieuwe Kerk. Een markt waar iets te koop is en iets te zien is. Is het jouw hobby iets nieuws te maken van iets bestaands, wat de moeite waard is om te demonstreren en te verkopen, doe dan mee! Het kan om van alles gaan. Een paar voorbeelden: lampen van koperen waterleidingbuis, taboeretten/poefjes van oude boeken, creatief met boekbladzijden of muziekpartituren, hergebruik van oude binnenbanden, met sloophout aan de slag; sieraden van... zeg het maar, tassen van oud leer of afgedankte stof, kunst van afval of van wat dan ook en nog veel meer...
Als je mee wilt helpen met organiseren of een andere bijdrage wilt leveren, zoals een kraam bezetten, materiaal aandragen, ideeën doorgeven of nog iets heel anders, meld je dan aan bij
Willem de Vos,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De opbrengst is voor het contact met Bugyi en Patakfalva. We hopen op veel creatieve ideeën!

Wisselexpositie in De Rank

paletVanaf 19 maart 2019 hebben we weer een nieuwe expositie. De komende maanden worden er schilderijen van mevrouw Veenendaal tentoongesteld. Zij ging ooit met een vriendin mee naar een schildersgroep en is er gewoon bijgebleven. Al 15 jaar is tekenen en schilderen haar hobby. Zij is een echte autodidact. Naast olie- en waterverf werkt mevrouw Veenendaal tegenwoordig vaak met acryl. Zij schildert landschappen, dieren, planten, kinderen, mensen of stillevens. Altijd figuratief. Van harte uitgenodigd om te komen kijken en te genieten. Ook u/jij kunt meedoen aan een expositie. Voor informatie en opgave kunt u zich wenden tot Jacomien Wijnbergen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0318 619039. De commissie laat zich nog altijd graag verrassen.

Wil van den Bos, Leny Modderkolk, Arja Steennis en Jacomien Wijnbergen

Lucht je hart bij de dominee!!

LuchtjehartVaak hoor je dat mensen het jammer vinden dat kerken - zeker die van protestantse snit - doordeweeks bijna altijd dicht zijn. Je kunt niet even binnen lopen om te kijken, te zitten, of eventueel iemand te spreken. Tegelijkertijd hebben veel mensen het vermoeden - ook als ze zelf al lang niet meer gelovig zijn of dat nooit waren - dat je in de kerk met je verhaal terecht zou moeten kunnen, als het moet anoniem.

Lees meer

Gebruik Liedboek in de Nieuwe Kerk

liedboekGebruik van het Liedboek  Zingen en bidden in huis en kerk

In mei 2013 verscheen het Nieuwe Liedboek zingen en bidden in huis en kerk. Een liedboek, bedoeld als opvolger van het Liedboek voor de Kerken. Een liedboek waarvan men hoopt dat het in zoveel mogelijk gemeenten gebruikt zal worden vanuit de gedachte dat een gezamenlijk liedboek de eenheid van de kerk bevordert en laat zien.

Lees meer

Praktische hulpdienst

HulpdienstVrijwilliger worden:

Iedereen kan in een situatie komen, waarbij hulp nodig is. Soms ontbreekt voldoende hulp en ondersteuning. Dit wordt geboden vanuit de diaconale hulpdienst. We willen een helpende hand bieden daar waar dat nodig is. Wij willen mensen ondersteunen die deze hulp niet vanuit hun eigen netwerk (familie, vrienden, buren) kunnen krijgen en daarnaast niet de financiële middelen hebben om zelf hulp in te kopen.

Lees meer

Foto's Gemeentedag 2016

virtuele kringHier vindt u de foto's van de Gemeentedag 2016

Zaterdag 17 september jl. hielden we onze jaarlijkse Gemeentedag, dit keer opnieuw in en rond de CNS-Basisschool Louise de Coligny. Opnieuw viel de dag samen met de jaarlijkse Airborne-herdenking en vanaf het schoolplein konden we de vliegtuigen met de parachutespringers van dichtbij horen en zien. De Gemeentedag is de start van een nieuw seizoen van ons gemeentewerk in de volle breedte: van kinderwerk tot catechese, van ouderenwerk tot gesprekskringen, van cantorij tot zondagse erediensten. Na de zomervakantie gewoon doorgaan maar wel een moment hebben om elkaar te ontmoeten en samen te zijn. Want daarvoor is die dag bedoeld! Wij noemen elkaar broers en zussen en die hebben er behoefte aan om tenminste één keer per jaar bij elkaar te zijn in een ontspannen sfeer waarbij de ontmoeting centraal staat. En dat is ook dit jaar weer goed gelukt! Dankzij de voortreffelijke voorbereiding van de Gemeentedag-commissie en de goede weersomstandigheden was er een middag/avond met sfeer en leuke activiteiten. Ik denk dat we moeten toegeven dat we geen flauw idee hebben van de hoeveelheid werk die is gaan zitten in de voorbereiding: al maanden van tevoren is de commissie bezig om volgens een streng draaiboek alles op orde te krijgen: reservering gebouw, plannen activiteiten, aanzoeken sprekers/presentatoren, betrokkenheid vragen van sponsoren (dank sponsoren voor jullie bijdrage), inkoop materialen, inrichten gebouw, opzetten kramen en inrichten schoolplein. En dan na afloop ook nog de afwas en het opruimen! Al die geleverde inspanningen kregen vorm in een goed lopende dag met een diversiteit aan activiteiten.

Ik dank de Gemeentedag commissie: Channah, Eveline, Wouter, Sjoerd en Jaap voor deze geweldige prestatie. Mooi dat jullie je zo inzetten voor ons kerkenwerk. Met jullie gingen we “Back to basic” en legden we de basis voor het jaarthema: “Deel je leven”. Dank, veel dank, aan jullie als team, juist nu, nu jullie je taken overdragen aan een nieuw te vormen commissie: jullie hebben goed werk gedaan.

Jan Poortman

Nieuwe Kerk app

app2014Uw kunt nu een app van de Nieuwe Kerk Gemeente downloaden op uw smartphone of tablet.

Het werkt als volgt; U kunt de app gratis downloaden via de app store of de play store door te zoeken op 'Protestant' of "PKN":

Android: Google play store
Apple: Apple store

Na het openen van de app ziet u een zoekfunctie. U zoekt op "Ede"

U kunt nu de app gebruiken.

In de app kunt u bekijken; het laatste nieuws rond de Nieuwe Kerk, een agenda, contacten, wijkgids, link naar de website en wat handig is voor de gemeenteleden die de kerkdienst via de kerkradio of via internet beluisteren, de beamerpresentatie van de ochtenddienst. Zo kunt u tijdens de kerkdienst zelf bladeren in de beamerpresentatie.