Jeugdpastoraat

In 2014 is er door leidinggevenden, jeugdouderlingen en een gemeenteadviseur van JOP een nieuw beleidsplan jeugdwerk ontwikkeld. De missie/motivatie (why) van nieuwe jeugdbeleid is: Samen Gods liefde voor jou en anderen ontdekken en ervaren. De vier pijlers (how) zijn: prikkelend en ontdekkend, leren en leven, relatiegericht, missionair.

jeugdwerk 1

 

Vanuit dit nadenken over beleid bleek onder andere het jeugdpastoraat een blinde vlek. Dit thema past bij Leren en leven: In (pastorale) gesprekken het verhaal van jongeren verbinden met Gods verhaal. En bij Relatiegericht: werken aan de relatie leiding-jeugd en jeugd-jeugd. Het versterken van jeugdpastoraat is dus ingebed in - komt zelfs voort uit - het huidige beleidsplan jeugdwerk.
In 2016 is vervolgens een globaal plan bedacht om het jeugdpastoraat in onze gemeente te versterken.

Wat is jeugdpastoraat?
Pastoraat betekent letterlijk ‘herderen’. Zorgen voor je kudde. Die kudde bestaat uit grote en kleine schapen. Als we nadenken over pastoraat, horen de kinderen en jongeren er dus helemaal bij!
Een herder zorgt voor zijn kudde. Oog hebben voor je schapen. Luisteren naar verhalen: hoe gaat het met je op school enzo? Maar ook: hoe gaat het met jou en de kerk, het geloof en God? Weten met wie het goed gaat en wie extra zorg nodig heeft. Zien wie er bij de kudde blijft en wie er een andere kant opgaat. Zo zien we ‘relatie’ als het sleutelwoord in jeugdpastoraat.

Plan jeugdpastoraat
De komende tijd willen we:

1) Jeugdleiders toerusten om de bestaande relaties die ze met kinderen en jongeren hebben, te zien en te benutten als pastorale kans.

2) Bouwen aan een jeugdpastoraal team. Het jeugdpastoraal team (JPT) is een vangnet voor bijvoorbeeld leidinggevenden in het jeugdwerk en pastoraal medewerkers bij vragen over (hoe om te gaan met) kinderen en jongeren. Het JPT is ook een vangnet voor de jeugd zelf, als zij tegen bepaalde problemen oplopen.
De mensen uit het JPT hebben de cursus Kind- en Jeugdpastoraat gevolgd.
Het jeugdpastoraal team bestaat momenteel uit:
Henriëtte Termorshuizen, tel. 0318-693750 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (contactpersoon) en Gerda van den Nieuwendijk

3) Nadenken over een plek van ontmoeting. Een laagdrempelige plek waar jongeren gewoon gezellig er met en voor elkaar kunnen zijn om zo de onderlinge relaties tussen jongeren te versterken.

Jeugdouderlingen
Ingrid de Gier-Luchies, tel. 0318 - 617191 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Henrike Walhout-Dankers, tel. 0318-301797 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.