Hervormde gemeente Ede

Technische commissie

Verbouwing Sionkerk volop bezig

3D binnen 01De verbouwing van de Sionkerk is van start gegaan! Nadat het College van Kerkrentmeesters en de Algemene Kerkenraad goedkeuring op het plan hebben gegeven is aannemer Methorst inmiddels gestart met de bouw. In het kort komt het plan op het volgende neer: de keuken wordt verplaatst naar een nieuw te bouwen aanbouw. Daardoor onstaat er een grote ruimte hal waar genoeg ruimte zal zijn voor koffiedrinken en ontmoeting tussen gemeenteleden onderling.

» Bekijk de foto's van de voortgang (update)
» Bekijk een impressie van het plan

Werkzaamheden uurwerk Bethelkerk

20140829 095836Omwonenden van de Bethelkerk was het wellicht al opgevallen dat er afgelopen vrijdag werkzaamheden zijn verricht aan de toren van de Bethelkerk. De verlichtingselementen van het torenuurwerk is die dag vervangen. De Bethelkerk heeft aan drie zijden van de toren een uurwerk hangen. Elk uurwerk heeft een diameter van ruim 2 meter. Het College van Kerkrentmeesters heeft ervoor gekozen om de gloeilampen te vervangen van door LED-verlichting. Deze LED-verlichting heeft een veel langere levensduur. Bovendien is het energieverbruik 1/8ste deel ten opzichte van de gloeilampen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Royal Eijsbouts.

Bekijk enkele foto's...

Luidklokje Oude Kerk gerestaureerd

angelusklokjeSinds kort is het geluid van het angelusklokje van de Oude Kerk weer te horen. Het angelusklokje is het luidklokje in het "Cleyne torentje" op het dak van de Oude Kerk. Dit klokje is na de restauratie in 1964 geschonken door het buurtschap Ede-Veldhuizen en werd vooral gebruikt bij huwelijksdiensten. Het klokje was door een mechanisch defect al vele jaren niet meer bruikbaar. In samenwerking met de Buurt Ede-Veldhuizen is de mechaniek van het klokje de afgelopen maanden gerestaureerd door een vrijwilliger, de heer Jan Houweling uit Oud-Alblas, waarvoor wij hem en het buurtschap zeer erkentelijk zijn! Vorige week vrijdag is het klokje teruggehangen en heeft het zijn heldere geluid weer over Ede kunnen verspreiden. De bedoeling is dat het klokje bij huwelijksdiensten voortaan zijn oude taak weer zal oppakken. Leuk detail: die vrijdag werden wij tijdens het testen gebeld door bezorgde omwonenden die het klokje hoorden luiden en zich afvroegen of er misschien iets ergs gebeurd was waardoor dit klokje als 'alarm' luidde. Het ging hier gelukkig om testen om vanaf heden weer huwelijken te kunnen inluiden; dit behoort zeker niet tot de categorie 'rampen'!

Restauratiewerkzaamheden Nieuwe Kerk

restauratiewerkzaamheden NKDe Nieuwe Kerk is één van onze twee Rijksmonumten die jaarlijks door de Monumentenwacht wordt geïnspecteerd. Daarbij heeft de Monumentenwacht aangegeven dat het noodzakelijk is dat er 2 dingen worden opgepakt. Allereerst betreft dat alle goten: de technische staat van alle goten (zowel de liggende goten als de "verticale" kilgoten) is slecht. Het tweede punt betreft de stalen kozijnen: deze roesten op veel plekken helemaal door waardoor ook veel glas is gaan barsten.

De Technische Commissie heeft namens het CvK een tweetal aannemers opdracht gegeven om deze punten op te lossen. De goten worden vervangen door restauratie-aannemer Hoffman, waarbij er gekozen is voor het hoogwaardige materiaal koper dat pakweg 40 jaar mee moet kunnen. De stalen kozijen worden opgeknapt door aannemer Van Swaay.

Via onderstaande link kunt u enkele foto's zien van deze werkzaamheden:
Klik hier om de foto's te bekijken...

 

Parkeerterrein Sionkerk nóg verder uitgebreid

foto4Al eerder schreven we u over de uitbreiding van het plein van de Sionkerk. In dit bericht kunnen we u melden dat het plein nóg groter wordt gemaakt dan de aanvankelijke plannen waren. In overleg met de gemeente Ede is namelijk besloten om het plein door te trekken tot aan de voorzijde van het kerkgebouw waardoor het plein 3x zo groot wordt. Een leuke bijkomstigheid is dat het project ons niets kost! Met dank aan vrijwilligers en aan ABC Hekwerk uit Amsterdam (dat het hekwerk en het plaatsen ervan heeft aangeboden). Daarnaast werd deze week bekend dat een (anonieme) gever de complete bestrating kosteloos heeft aangeboden!

Bekijk de foto's!

Werkzaamheden Nieuwe Kerk gereed

foto-interieur

[Zaterdag 10-03-2012] Alle werkzaamheden in de Nieuwe Kerk zijn afgerond. Het hele plafond is brandwerend gemaakt. Daarnaast heeft het plafond haar oorspronkelijke frisse kleur terug gekregen. Ook de wand achter de preekstoel is behandeld. Om dit allemaal binnen de korte termijn voor elkaar te krijgen is er vaak letterlijk dag en nacht gewerkt. Maar het resultaat is een resultaat om trots op te zijn: de Nieuwe Kerk is weer als nieuw!

Wilt u nog eens terugkijken hoe de werkzaamheden verliepen? Bekijk het fotoverslag. Klik hier voor de foto's...